Na de lunch staat er ineens een sterke Blatter op

Na lang twijfelen gaf Michael van Praag (63), de voorzitter van de Nederlandse voetbalbond, deze week toch zijn stem aan Sepp Blatter bij de FIFA-verkiezing. Waakzaamheid blijft geboden. ‘Of denk ik nu te Hollands?’

An usher holds a ballot bearing the name of FIFA President Sepp Blatter next to a ballot box during voting on June 1, 2011 at the 61st FIFA congress at the Zurich Hallenstadion in Oerlikon near Zurich. FIFA president Sepp Blatter is set to be re-elected as head of world football after attempts by English officials to force a postponement ended in a crushing defeat. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI AFP

Vrijdag 27 mei

Londen is koud en grauw. Ik ben hier als lid van het UEFA Executive Committee om morgen de Champions Leaguefinale tussen Barcelona en Manchester United bij te wonen. Maar vandaag vergadert eerst de Club Competitions Committee waarvan ik voorzitter ben. Deze commissie behandelt en adviseert over de Champions en de Europa League. De elf leden zijn clubvertegenwoordigers.

Om 11.00 uur heb ik de vergadering voorbereid met de directeur competities van de UEFA, Giorgio Marchetti. Behalve een ingrijpend voorstel van AC Milan over de clubcoëfficiënt en de daarmee verband houdende ‘landenranglijst’ – die bepaalt hoeveel clubs per land in de Europese competities mogen meedoen – is de agenda vrij eenvoudig. Het voorstel haalt het, zoals ik al verwachtte, niet.

’s Avonds naar The Round House, een voormalige treinremise, waar het officiële diner voorafgaand aan de finale plaatsvindt, met een geweldig optreden van de Schotse band Texas. Inmiddels zijn ook de meeste (collega-)voorzitters van de Europese voetbalbonden gearriveerd en dus wordt het een heel gezellige avond. Na afloop drink ik nog een drankje met mijn Deense collega in de bar. Even niet opzitten en pootjes geven.

Zaterdag 28 mei

Op de dag van de finale is de hotellounge the place to be. Daar heerst een gezellige drukte van voetbalmannen en -vrouwen die elkaar lang niet gezien hebben. Met de meesten maak ik even een praatje. De kunst is om vooral te luisteren, want pas dan weet je wat er in andere landen en bij de clubs allemaal leeft.

Langzaam begint de spanning van de wedstrijd voelbaar te worden, en dat terwijl niemand hier zelf mee hoeft te doen. Toch merk je ook dat de gebeurtenissen rondom de vermeende omkooppraktijken van Mohamed Bin Hammam, voorzitter van de voetbalbond van Qatar, de gemoederen flink bezighouden. Temeer omdat Sepp Blatter dat geweten zou hebben, maar er niets aan gedaan zou hebben. Beiden zijn kandidaat-voorzitter bij de FIFA-verkiezingen van komende week. Het gonst dan ook van de geruchten. Maar ik wacht eerst maar eens op wat ik de volgende week op en rondom het congres ga horen. Bovendien komt de ethische commissie zondag bijeen en dan weten we hoe het allemaal zit.

Wat een geweldige wedstrijd! Barcelona is een buitenaards team. Daar kan niemand tegenop als ze, zoals vanavond, in goeden doen zijn. Met mij hebben 87.925 geluksvogels genoten van het feit dat ze dit ‘live’ hebben mogen meemaken.

Zondag 29 mei

Aan het ontbijt vertelt Michel Platini me dat Bin Hammam zich heeft teruggetrokken. Daardoor is de druk van de ketel. Morgen vergaderen alle Europese landen samen met het UEFA-bestuur in Zürich om het congres van woensdag voor te bereiden. Sepp Blatter komt ook en houdt een toespraak. Ben erg benieuwd wat hij gaat zeggen. Om kwart over twee land ik op Schiphol. Snel naar huis om andere kleren in te pakken en weer terug naar Schiphol voor de vlucht van 19.50 uur naar Zürich. De meneer aan de incheckbalie zegt dat hij erg gelachen heeft om de manier waarop Voetbal International me in de maling had genomen, omdat ik tijdens de prijsuitreiking bij de Europa League zo lang voor de winnaar en de verliezer had geapplaudisseerd. Bij de herhaling was hij er echter misselijk van geworden. Aan de gate krijg ik van hem een upgrade naar business class. Aardig hoor.

Maandag 30 mei

Vergadering om 08.30 uur met alle bij de UEFA aangesloten landen met het bestuur, teneinde de FIFA-congresagenda door te nemen. Op zich is dat routine. We zijn echter erg benieuwd wat Blatter gaat zeggen, maar dat valt een beetje tegen. Feitelijk zegt hij weinig. Hij onthult wel dat secretaris-generaal Jérôme Valcke op zondag nog meer bewijs toegespeeld heeft gekregen, dus dat de tijdelijke schorsing van Bin Hammam en Jack Warner, voorzitter van de CONCACAF, wel terecht lijkt.

Ik neem vervolgens ook het woord en betoog dat de leden van het FIFA-bestuur uiteindelijk door de bonden worden gekozen. Om van de FIFA weer een respectvolle organisatie te maken, dienen de vernieuwing, transparantie, good governance en controle dus daar te beginnen. Een gedragscode derhalve voor FIFA-functionarissen en aangesloten bonden en leden. Waardoor je iedereen op ongewenst gedrag kan aanspreken.

Dinsdag 31 mei

Bij de openingsceremonie van het congres kondigt Blatter aan morgen met voorstellen te komen om de FIFA weer op het goede spoor te krijgen. Intussen hoor ik van enkele Caraïbische voorzitters dat ze in Trinidad en Tobago inderdaad een enveloppe met 40.000 dollar hebben gekregen. Het zou bedoeld zijn voor voetbalontwikkeling in hun land en afkomstig zijn van een onderafdeling van de CONCACAF, waar de Caraïbische landen deel van uitmaken. Maar, zo vraag ik me dan af, waarom is er geen lichtje gaan branden? Het geld had toch ook gewoon overgemaakt kunnen worden? Je voelt toch aan dat dit geld vermoedelijk ergens anders vandaan komt?! Of denk ik nu te Hollands?

’s Avonds merk ik aan vele Europese bondsvoorzitters dat ze eigenlijk niet weten hoe ze zich morgen op dienen te stellen, omdat ze van Blatter nog steeds geen feitelijke informatie en garantie hebben over wat hij nu gaat veranderen. Er circuleren diverse opinies en voorstellen. Engeland en Schotland bijvoorbeeld willen uitstel van de verkiezingen. Ik voel dat het gewenst is om voor het congres nog even bij elkaar te komen.

Woensdag 1 juni

We zitten er om 07.15 uur allemaal. Michel Platini en de vicevoorzitters van de UEFA zijn er ook. De algehele conclusie is om de verkiezing wel door te laten gaan, maar dat we meer concrete acties van Blatter willen zien en dat iedereen vrij is om te stemmen hoe hij wil. De KNVB-delegatie bestaat uit Harry Been, Bert van Oostveen en ikzelf. Op het moment dat er nog een keuze was tussen Bin Hammam en Blatter hadden we in het bondsbestuur besloten de kandidatuur van Blatter te steunen. Nu is er opeens een andere situatie: één kandidaat en er is erg veel gebeurd.

Het agendapunt ‘speech van de president’ maakt het er niet beter op. Het blijft vaag en het blijft bij voornemens. Bert, Harry en ik bekijken en beredeneren de zaak van alle kanten, en besluiten uiteindelijk om blanco te stemmen. Het is allemaal niet sterk genoeg.

Maar na de lunch, bij het punt over ‘zero tolerance’ staat er opeens een sterke Blatter, die hervormingen van de ethische commissie met een gescheiden aanklager en rechtsprekende macht aankondigt. Net zoals de KNVB dat heeft. En een gedragscode die voor iedereen gaat gelden. Een onderzoekscommissie met ook onafhankelijke leden, de toewijzing van het WK door het congres en niet meer door het FIFA-bestuur, en nog meer. Plus nog dit jaar een buitengewoon congres waarin bekend zal worden wat er nu allemaal gebeurd is, en hoe ver de hervormingen gevorderd zijn. Maar vooral dat het congres gevraagd wordt hier nu over te stemmen, waardoor voornemens opeens opdrachten worden. En dat verandert de zaak bijna dramatisch.

Tja, als al je wensen en voorwaarden vervuld worden, met bovendien controle door het congres, dan is het niet meer hard te maken dat je desondanks blanco stemt over de man die samen leiding aan dat proces moet geven. Dan moet je hem ook steunen. En dus hebben we alsnog onze stem aan Blatter gegeven. En met ons 186 van de 203 stemgerechtigde leden. Het waren enerverende dagen.

Donderdag 2 juni

Kwart voor vijf op om de vlucht van 07.20 uur naar Amsterdam te halen. Het is mooi weer in Nederland, ik ga een paar dagen varen. Dit FIFA-congres heeft een aantal noodzakelijke, duidelijke en voor de toekomst bemoedigende beslissingen genomen. Beslissingen die in lijn liggen met hoe wij het in Europa graag willen. Dat stemt mij tevreden. In september komen alle Europese landen bovendien bijeen om onder meer na te gaan of de FIFA met alle toezeggingen en garanties op het juiste spoor en tijdspad zit. We blijven er dus kort bovenop zitten.

Maar nu zit ik lekker op mijn achterdek dit dagboek te voltooien en daarna even een paar dagen geen voetbal. Heerlijk!