‘Mogelijk politiek overleg tussen NAVO en Talibaan in de winter’

De NAVO en de Afghaanse Talibaan kunnen mogelijk aan het eind van dit jaar met elkaar een politieke dialoog starten of praten over verzoening.

Dat zei de Amerikaanse minister van Defensie, Robert Gates, vanochtend op een conferentie in Singapore. Volgens hem wint de NAVO steeds meer terrein in Afghanistan en wordt daardoor de druk op de Talibaan groter om aan de onderhandelingstafel aan te schuiven. Gates:

“Er is genoeg bewijs dat de Talibaan onder druk staat en dat hun gevechtscapaciteiten slinken. Als we successen blijven boeken en we een groter veiligheidsgebied kunnen creëren, dan is het misschien in de winter al mogelijk om een soort politieke dialoog of verzoening op gang te krijgen, die inhoudelijk genoeg is om hoop op vooruitgang te bieden.”

De uitspraak van Gates volgt berichten dat de Verenigde Staten in het geheim is begonnen met contact zoeken met de Talibaan, nu Amerikaanse troepen zich vanaf juli terugtrekken uit Afghanistan. Volgens diplomatieke bronnen uit verschillende landen is er al veel contact geweest met de Talibaan, maar onvoldoende om al te kunnen spreken van een vredesproces. Dat meldt persbureau Reuters.