Mode à la Tineke Netelenbos

Bij vrouwenmodezaak MaxMara in Den Haag verkopen ze een totaalconcept. Voor je het weet, ben je gemetamorfoseerd.

foto Johannes van Assem 31-05-2011 interieur van winkel max mara in de hoogstraat 41 den Haag Kleding mode shoppen tassen zomercollectie najaarscollectie schoenen hakken.

Wat

Vrouwenmodezaak MaxMara in Den Haag is onderdeel van het gelijknamige Italiaanse familiebedrijf, dat 2.254 winkels heeft over de hele wereld – van Nieuw Caledonië tot aan Qatar.

Ze werken volgens een totaalconcept: kleren, maar ook schoenen, ceintuurs, brillen, shawls, sieraden en tassen. Het liefst kleden ze je van top tot teen. Als je een rok past, krijg je onmiddellijk een bijpassend shirt, vest, schoenen, en oh ja, we hebben net prachtige tweekleurige zonnebrillen binnen uit de collectie van komende winter. Voor je het weet, ben je gemetamorfoseerd.

Wat hebben ze

Stads- en avondkleding. Elegant, vrij chic, representatief, modieus, en van mooie kwaliteit. De collectie is trouwens veel groter dan wat er in de winkel te zien is. In lades en kasten zit nog van alles, het loont de moeite er naar te vragen. Het is niet goedkoop, voor een shirt betaal je 135 euro.

Opvallend is dat de collectie in thuisland Italië gedurfder is. De MaxMara aan de Corso Umberto I in Napels combineert met gemak een rok met safariprint met een streepjesblouse. In Den Haag houden ze het rustiger. Het wildst zijn de felgekleurde tunieken.

Hoe ziet het eruit

De winkel is net gerenoveerd (en heropend door de Italiaanse ambassadeur Franco Giordano) en heeft een prettig strakke, moderne inrichting. Net als in de winkel aan de Vittorio Emanuele in Milaan, dat door hetzelfde architectenbureau Duccio Grassi werd vernieuwd, is er veel natuurmateriaal gebruikt als hout en steen en zachte kleuren. De wand langs de glazen trap naar de eerste verdieping (nieuw) is bekleed met hout uit de negentiende eeuw, vertelt de verkoopster trots. „Uit Zuid-Amerika.” De pashokjes zijn ruim en hebben grote spiegels.

Hoe word je geholpen

De verkoopster neemt de tijd, denkt met je mee en heeft humor. „Of die rok te strak zit? Ga maar even zitten, als je er niet uitknapt, past-ie.” Ze haalt van alles voor de dag, met zichtbare liefde voor wat ze verkoopt. Enthousiast haalt ze, nadat al is afgerekend, uit het magazijn nog even een paar ceintuurs uit de nieuwe wintercollectie die ze zelf zo mooi vindt.

Voor wie

Naar verluidt is oud-minister Tineke Netelenbos er klant. Dat typeert de (potentiële) kopers. Onafhankelijke vrouwen die houden van stijlvolle kleding, en die het geld ervoor (over) hebben.

    • Birgit Donker