Malle Pietje-champagne

champagne glass generic istock

In East Village, New York bevindt zich een piepkleine hotdogjoint met achterin een telefooncel. Wie daar de hoorn oppakt, krijgt direct contact met ‘de andere kant’. Letterlijk. Achterwand zwaait open: welkom bij PDT, Please Don’t Tell, een onwaarschijnlijk coole nachtclub. Met alle dranken, wijnen en champagnes die een liefhebber zich kan wensen.

Nu proefde ik een champagne die als huisbelletje bij PDT niet zou misstaan. Want? Ook wie bij champagnemaker Jean Dumangin in het Noord-Franse Chigny-les-Roses binnenstapt, denkt aanvankelijke dat ie aan het verkeerde adres is. Piepklein huiskamertje. Vergeelde ordners. Krakkemikkig meubilair. Voor wie Swiebertje nog kent: welkom in de uitdragerij van Malle Pietje. Maar dan zwaait er nog een deur open. Splinternieuwe wijnpers. En een trap die voert naar kilometerslange gewelven vol kostbaarheden. Zoals deze Blanc de Blancs (35,00 euro). Dertig maanden ‘sur lie’. Rijpe, complexe, mild-notige stijl en een romige mousse. Flintertje marsepein, gedroogde abrikoos, amandeltjes, zacht-fris en gastronomisch inzetbaar. Voor wie zijn champagne niet per se als aperitief wenst te schenken.

Te koop bij Grapedistrict, grapedistrict.nl