Maak kennis met de machtige Al-Ahmar familie uit Jemen

Sadek Al-Ahmar op 27 mei bij een begrafenis van één van zijn strijders in Sanaa. Foto Reuters / Khaled Abdullah

Wat is gaande in Jemen: een revolutie voor democratie, een ordinaire machtsstrijd tussen stammen, een burgeroorlog? Zeker is dat de familie van Sadek al-Ahmar, leider van de Hashid-stam, een grote rol speelt. Een Jemenitisch blog zet de feiten over de Al-Ahmars op een rij.

Om enige duidelijkheid over de ingewikkelde politieke en tribale situatie in Jemen te verschaffen legt Gregory Johnsen op het blog Waf Al-Waq uit wie wie is binnen de familie. Johnsen werkt bij Princeton University en heeft voorheen in Jemen gestudeerd.

Johnsen beschrijft allereerst Sjeikh Abdullah al-Ahmar (wiki), die jarenlang een bondgenoot van president Saleh was en voorzitter van het parlement was tussen 1993 en 2007. Gek genoeg was Sjeikh Abdullah ook de oprichter van de grootste oppositiepartij van Jemen, de moslimfundamentalistische Islahpartij. Juist die partij was de afgelopen maanden één van de drijvende krachten achter de anti-regeringsprotesten.

Sadek al-Ahmar (wiki) is één van de tien zoons van Sjeikh Abdullah. Wie de zoons zijn en hoeveel macht ze hebben staat keurig uitgelegd in het stuk van Johnsen. Een familiefoto van de al-Ahmars vind je hier. Tot slot: breng ook eens een bezoekje aan de officiële website van de familie.

    • Pim van den Dool