Kort nieuws Binnenland

Achterban omroepen bezorgd over fusies

Hilversum. De leden van de omroepverenigingen maken zich zorgen over de veranderingen in Hilversum. De achterban van omroepen die willen fuseren vrezen dat hun identiteit verwatert. En leden van omroepen die zelfstandig mogen blijven zijn bang dat zij marginaliseren. Dat blijkt uit een rondgang langs een aantal omroepverenigingen. De leden van de KRO zijn bijvoorbeeld bang dat de katholieke identiteit van hun omroep verschraalt als de KRO fuseert met de protestantse NCRV. Leden van BNN benadrukken dat een fusie met de VARA niet ten koste mag gaan van jongerenprogramma’s.

Twee weken geleden maakten de omroepen hun plan bekend voor de toekomst van het publieke bestel. Naast de vier genoemde omroepen willen ook TROS en AVRO fuseren. EO, MAX en VPRO mogen zelfstandig blijven maar moeten vermoedelijk wel budget en zendtijd inleveren. De omroepfusies moeten het bestel eenvoudigeren goedkoper maken. Media: pagina 24 en 25

Extra steun voor Griekenland

Amsterdam. Griekenland krijgt een nieuw internationaal reddingspakket. De financiële steun is de vijfde tranche van de 110 miljard euro die het land toegezegd krijgt. Dat werd gisteren bekend na een ontmoeting van de Griekse premier Papandreou met de Europese ministers van Financiën van de Eurogroep. Griekenland moet in ruil voor de steun verder snijden in de overheidsuitgaven, meer inkomsten genereren en in een hoger tempo staatseigendommen verkopen. Tot 2015 zouden die maatregelen de Griekse schatkist 50 miljard euro moeten opleveren. De aankondiging van nieuwe bezuinigingen leidde gisteren opnieuw tot hevige protesten in de hoofdstad Athene. Economie: pagina 3

Tientallen doden bij demonstraties Syrië

Beiroet. Bij grote demonstraties tegen de Syrische regering zijn gisteren tientallen doden gevallen toen ordetroepen van president Bashar al-Assad het vuur op de menigte openden. Alleen al in de noordoostelijke stad Hama verloren volgens mensenrechtenorganisaties zeker 34 mensen het leven. Een lokale activist sprak van een „waar bloedbad”. In de stad waren meer dan 50.000 betogers op de been om eer te bewijzen aan dertig kinderen die eerder waren gedood tijdens demonstraties voor meer vrijheid.

Buitenland: pagina 8

Politie schiet man dood in Hoensbroek

Rotterdam. De politie heeft vrijdagmiddag in het Limburgse Hoensbroek een 41-jarige man doodgeschoten nadat hij met een zwaard en hakbijl buurtbewoners te lijf was gegaan. Een 52-jarige man kwam hierbij om het leven. Ook vielen er twee gewonden. Buurtbewoners spraken de man aan toen hij met brandende fakkels over straat liep en dreigde coniferen in brand te steken. Toen haalde de man thuis zijn wapens op. De politie, die arriveerde toen er al slachtoffers waren gevallen, beval de man zijn wapens te laten vallen. Hij weigerde, waarop de politie gericht op hem schoot. De man overleed ter plekke. De man had al jaren psychische problemen. (NRC)