Kip of eiland?

Waarin Kelder en Van Regteren Altena het einde van de caravan vieren als de start van nieuw, beter leven.

Uw stukjesschrijvers knokten zich door de kwakkelwinter dankzij het overlijdensbericht van de firma Kip. De doodstrijd van de caravanproducent zou het begin inluiden van een nieuwe lente, waarin kamperen in het algemeen en caravans in het bijzonder even gedateerd lijken als de Alpenkreuzer, de Solex en de wollen zwembroek. Helaas, de bloesem zat nog niet aan de bomen, of uit duizenden muffe holen rolden de sleurhutten al weer, beplakt met mistroostige logo’s van Beyerland, Chateau of Eifelland.

Vraag de dik half miljoen bezitters van een caravan wat ze bezielt, en eensgezind als de demonstrerende hordes in de Arabische medina’s zullen ze scanderen: VRIJHEID!

Mogen wij zo vrij zijn enige alternatieven aan te dragen? Wie een caravan aan de trekhaak torst, droomt van zijn eigen beschermde biotoopje. Beste caravanbezitter, wat u echt zoekt bestaat al en heet: een eigen eiland.

1. U zoekt rust? Oplossing: Vamizi Lodge, Mozambique.

Zij aan zij op de campings van Bakkum tot Bordeaux noemen sommigen ‘gezellig’, maar had u die twee weken vrij niet juist bevochten om even niet in de rij te hoeven staan? Eilanden zijn van nature lastig bereikbaar, fysiek zowel als financieel. Neem Vamizi Lodge, een eilandresort voor de kust van Noord-Mozambique. Prettig: alleen aan te vliegen per privé-propeller. De zestien rietgedekte villa’s staan ver van elkaar en dicht bij de clichématig blauwe zee. Wie niet wil, ziet geen buren, ruikt geen barbecues, hoort geen ronkende waterscooters en ziet aan de hemel wél de sterren maar niet de condensstrepen van vliegtuigen. Vamizi is pure blote voeten luxe. Telefoon- of internetverbinding ontbreekt op de kamer. De zeebaars, dorade of tonijn die u overdag vangt, serveert de Zuidafrikaanse chef ’s avonds op het strand. Vamizi Lodge is al te boeken vanaf €572 per persoon per nacht, inclusief eten, drank en vrij plunderen van de minibar.

2. U zoekt ruimte? Oplossing: North Island, Seychellen.

Geef toe, de Lebensraum in de Kip bent u beu. Gelukkig is er North Island op de Seychellen. Dit eiland van drie vierkante kilometer en meerdere tropische stranden wordt bevolkt door de gasten van maximaal elf strandhutten. En wat voor hutten. Op een oppervlak van vierhonderdvijftig vierkante meter bevinden zich meerdere door houten vlonders verbonden paviljoens, een cool zwembad en directe toegang tot het strand. Voor een ritje over het eiland hoeft u de trekhaak niet te ontkoppelen, maar staat uw eigen clubkar klaar. North Island is onzichtbaar luxueus, beschikkend over de grootste wijnkelder van de archipel. Het einde van de Indische Oceaan, ook in financieel opzicht: vanaf €4.230 per villa per nacht.

3. U wilt een privé-strand? Oplossing: Frégate Island, Seychellen.

Europese stranden: druk, druk, druk en de geur van bier, frites en zonnebrand. Dat kan anders. Er is een strand waar je het bordje ‘beach occupied’ omdraait: Anse Macquereau, de boze droom voor alle andere bountystranden. Het witte zand ligt ingeklemd tussen hoge rotsen en is alleen voor u en de bezorgers van uw lunch bereikbaar via een indrukwekkende jungletrap. Frégate Island telt nog zes andere adembenemende stranden. Balinese beachvilla’s met buitenjacuzzi kosten vanaf €8.100 per 3 nachten. O ja, da’s inclusief eten maar exclusief tip & tax (22%), en, eh… de heli ernaartoe. Onvergetelijk. Uw correspondenten gingen drie keer.

4. U wilt (beschaafd) vertier? Oplossing: Necker, Virgin Islands.

Tsja, als u de gezelligheid van de camping mist zijn er heus alternatieven. U huurt een villa op Mustique, een privé-eiland in de Caraïben dat uitsluitend toegankelijk lijkt voor tycoons en sterren. Dat heeft iets met de huurprijzen van de tachtig villa’s vandoen. Zeker zo lollig is met 28 (?) goede vrienden afmeren op Necker, het privé-eiland van jongensman en Virgin-eigenaar sir Richard Branson. Als u naar de prijs per week moet vragen (zeg, ‘een Bentley’ per week), vergeet het dan maar.

5. Tóch kamperen? Oplossing: Madivaru, Malediven

U kunt niet zonder haringen en scheerlijnen? Check dan in op Ethere Madivaru, een koraaleilandje op het North Ari Atoll, Malediven. De Banyan Tree-keten trok er kampementen op, bestaande uit grote groene woon- en slaaptenten, plus de onvermijdelijke infinitypool (hoewel de lagune meters verderop gloort). Wie deze koraalsafari’s vanaf 2.288 euro te begrotelijk vindt, wijkt voor een kwart van de kosten uit naar Amanwana op het Balinese eiland Moyo. Vanaf $750 dollar per nacht een airconditioned tent in Out of Africa-stijl.

    • van Regteren Altena