‘Karremans had niet naar Srebrenica gestuurd moeten worden’

Caption: Red and white roses have been left at the memorial wall with the names of victims the 1995 Srebrenica massacre at the Potocari memorial cemetery, near Srebrenica, on June 3, 2011. As the image of Ratko Mladic appeared on a television screen placed on a plateau in the vast Srebrenica cemetery, a stoney silence descended on the 20 women watching. Seated among the gravestones of the more than 4,500 victims of the Srebrenica massacre buried at the Potocari memorial centre, one of the women broke the silence, hissing: "I hope God makes him burn in hell". AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC
Caption: Red and white roses have been left at the memorial wall with the names of victims the 1995 Srebrenica massacre at the Potocari memorial cemetery, near Srebrenica, on June 3, 2011. As the image of Ratko Mladic appeared on a television screen placed on a plateau in the vast Srebrenica cemetery, a stoney silence descended on the 20 women watching. Seated among the gravestones of the more than 4,500 victims of the Srebrenica massacre buried at the Potocari memorial centre, one of the women broke the silence, hissing: "I hope God makes him burn in hell". AFP PHOTO / ELVIS BARUKCIC Herdenkingsmonument met de namen van de slachtoffers bij de val van de moslimenclave Srebrenica in 1995. Foto: AFP / Elvis Barukcic.

Het was een vergissing om Thom Karremans als leider van de Nederlandse militairen naar Srebrenica te sturen.

Karremans had persoonlijke problemen die hem teveel in beslag namen. Dat zegt Hans Couzy in een interview met het AD. Hij was destijds generaal van de landmacht.

Volgens Couzy lag Karremans in scheiding toen hij werd uitgezonden naar Srebrenica. Couzy: “Wat ik van tevoren niet wist was dat zijn huwelijk net was gestrand. Had ik het eerder geweten dan, dan had ik hem nooit gestuurd. Een scheiding vreet veel energie en die had hij toen wel ergens anders voor nodig”. Desondanks denkt Couzy dat de missie niet anders was verlopen als er een andere militair aan het hoofd van de missie had gestaan. “De omstandigheden waren beroerd”, vertelt hij. “De Dutchbatters konden er niets aan doen.”

In Srebrenica zijn tussen de 7.000 en 8.000 Bosnische moslims vermoord door Bosnische Serviërs. De door de Verenigde Naties als veilige enclave bestempelde stad werd beschermd door een Nederlands VN-bataljon onder leiding van Karremans. Onder bevel van Ratko Mladic vielen Bosnisch-Servische troepen de stad met tanks aan op 11 juli 1995.

Mladic werd op 26 mei na zestien jaar gearresteerd in Servië en is dinsdag overgedragen aan het Joegoslavië-Tribunaal. Gisteren vond de eerste rechtszitting in zijn zaak plaats.

Volgens Couzy is het niet zeker of Mladic veroordeeld zal worden voor genocide. De oud-generaal denkt niet dat Mladic van tevoren had bedacht om de moslims te doden. “Toen hij die duizenden gevangenen had genomen, wist hij niet wat hij met ze aan moest. ‘Dan maar dood, dan ben ik ervan af’, moet hij hebben gedacht.”

Lees meer over Srebrenica, het Joegoslavië-Tribunaal en Ratko Mladic.