Kamerlid Dijkgraaf: ‘SGP meest vrouwvriendelijke partij Nederland’

SGP Tweede Kamerlid Elbert Dijkgraaf. Foto: NRC / Roel Rozenburg

De SGP is de meest vrouwvriendelijke partij van Nederland. Dat zegt SGP-Kamerlid Elbert Dijkgraaf vandaag in een interview met NRC Handelsblad.

Dijkgraaf reageert in het interview op de kritiek van de Hoge Raad op de partij, die stelt dat de SGP vrouwen moet toelaten op de kieslijst. Dat de christelijke partij dat niet doet heeft volgens Dijkgraaf niets met vrouwonvriendelijkheid te maken:

“Onze partij is de meest vrouwvriendelijke van Nederland. Ik heb dat in partijkring gezegd en dat houd ik vol. Waar hebben vrouwen in deze samenleving heel veel last van? De seksualisering van de samenleving. De vrouw die wordt weggezet als lustobject. Als je naar al die reclames kijkt, denk ik: dat is toch onbestaanbaar in een land dat zegt vrouwen geheel tot hun recht te laten komen? [...] Ook strijdt de SGP voor uitstapprogramma’s voor prostituees. Bovendien vragen wij: moet het fiscale stelsel vrouwen de arbeidsmarkt op dwingen? De seculiere meerderheid zegt ‘ja’. Wij zeggen ‘nee’.”

SGP-vrouwen ‘woedend’ over beeld dat van hen wordt geschetst

Het Kamerlid, dat sinds de verkiezingen van vorig jaar juni nieuw is in het parlement, ergert zich ook ontzettend aan het beeld dat van SGP-vrouwen wordt geschetst. Hij zegt dat “onze vrouwen in toenemende mate woest worden als de buitenwereld zich in veroordelende termen over hen uitspreekt”:

“Zo van: die zijn eigenlijk te dom om zelfstandige keuzes te maken. Dat ervaren ze als zeer denigrerend en betuttelend; we hebben het hier over een net zo hoog opgeleide bevolkingsgroep als de rest van Nederland. Onze vrouwen zijn niet gestrest of zielig. Ik wil jullie uitnodigen om twee uur met mijn vrouw te discussiëren. Bovendien, als het waar is dat onze vrouwen mak zijn en alleen deemoedig naar de mannen zitten te luisteren, dan zou ik me hier wild geschrokken moeten zijn van al die zelfstandige, assertieve vrouwen in de politiek. Nou, vergeet het maar. Die ken ik in onze kring net zo veel. En gelukkig maar, dat is gewoon hoe vrouwen zijn.”

‘Constructief zaken doen met dit kabinet’

Dijkgraaf gaat in het interview ook in op de informele steun van de SGP aan de gedoogcoalitie van VVD, CDA en PVV. Vanaf aanstaande dinsdag hebben die drie partijen geen meerderheid in de Eerste Kamer en kan de ene zetel van SGP-senator Gerrit Holdijk cruciaal zijn voor het laten passeren van belangrijk kabinetsbeleid. Dijkgraaf zegt dat de SGP meer geld wil zien voor defensie en onderwijs, maar wil zich verder onafhankelijk opstellen:

“…wij mogen gewoon onze punten blijven maken, we hebben niets ondertekend. Dat vind ik ook het domme van de oppositiepartijen. Die klagen over zwartekousenliberalisme, terwijl ik zeg: onze rol bewijst alleen maar dat iedereen constructief zaken kan doen met dit kabinet. Ze hebben niet voor niets een minderheid. Lijkt me toch interessanter dan vier jaar lang het kabinet proberen te schaden en dan zeggen: kiezer, zegt u het maar.”