Jaap van Zweden in de horeca

Amsterdam. Jaap van Zweden, ooit als 18-jarige de jongste concertmeester van het Concertgebouworkest en nu internationaal doorgebroken als dirigent, stapt zakelijk in de al even beroemde buurman van zijn oude orkest: Brasserie Keyzer.

Keyzer verandert deze maand voor de vierde maal in vijftien jaar van eigenaar: Jaap van Zweden (50) en zijn 23-jarige zoon Daniel nemen de helft van de aandelen van het restaurant over van de HME Groep van restaurateur Ron Blaauw. De andere 50 procent blijft in handen van de Amsterdamse horeca-investeerder Jan Wieger van der Linden, een oude jeugdvriend van Van Zweden. In de jaren 1997-2006 was Keyzer in handen van de omstreden horecaondernemer Sjoerd Kooistra, die de brasserie volgens vaste klanten ernstig had laten verloederen.

„Keyzer is een stuk nationaal erfgoed. Ik ben supertrots dat wij daar als familie nu instappen”, zegt Van Zweden in een reactie. „En mijn ouders dreven ooit ook een restaurant.” Het is vooral zijn zoon Daniel die zich met het restaurant zal gaan bemoeien – hij heeft onlangs een studie bedrijfskunde in de Verenigde Staten afgerond – maar: „Als vader moet je je kinderen helpen”. De overnamesom wil geen van de partijen bekend maken, maar ligt volgens Van der Linden „eerder in de tonnen, dan in de miljoenen”.

Van Zweden wil Keyzer weer „wat ouwe chic” teruggeven, „wat meer cachet”. „Keyzer hoort bij het Concertgebouw, maar het Concertgebouw ook een klein beetje bij Keyzer”. Er komt een vleugel te staan.

    • Philip de Witt Wijnen