Is er een alternatief voor kernenergie?

Sommige deskundigen vrezen dat Duitsland het energieverlies door de sluiting van al zijn kerncentrales voor 2022 niet kan opvangen. Of bieden gasgestookte centrales een alternatief?

Russian President Dmitry Medvedev delivers a speech as former German chancellor Gerhard Schroder looks on at the International Legal Forum in St. Petersburg May 20, 2011. REUTERS/Dmitry Astakhov/RIA Novosti/Kremlin (RUSSIA - Tags: POLITICS CRIME LAW) THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS REUTERS

Duitsland heeft zeventien kerncentrales, verspreid over de ‘oude’ Bondsrepubliek. De vier kerncentrales en kleinere reactoren in de voormalige DDR, zijn om veiligheidsredenen na de val van de Muur stilgelegd. De zeven oudste centrales plus de door pech getroffen reactor bij Krümmel aan de Elbe worden vanaf nu definitief gesloten. Zes andere blijven tot 2021 en drie tot uiterlijk 2022 in bedrijf.

Kernenergie levert nu nog ongeveer 23 procent van de Duitse stroom. Bondskanselier Angela Merkel verwacht dat het grootste deel van het gat dat onherroepelijk in de stroomvoorziening gaat vallen, wordt opgevuld door elektriciteit uit duurzame energiebronnen (zon, wind, water, biomassa). Ze heeft uitgesloten dat Duitsland stroom zal importeren – bijvoorbeeld uit Frankrijk – die door middel van kernenergie is opgewekt.

Over het toekomstig gebruik van duurzame energiebronnen wordt in Duitsland verschillend gedacht. Sommige deskundigen vinden Merkel te optimistisch. De techniek zou ook in 2022 nog niet zo ver zijn. Prof. dr. Claudia Kemfert, energiedeskundige aan een economisch instituut in Berlijn, pleit voor de bouw van nieuwe gascentrales ter vervanging van kerncentrales. Door de gebruikte moderne technieken zou de CO2-uitstoot van gascentrales relatief gering zijn. Bijkomend voordeel zou zijn dat het Duitse elektrotechnische concern Siemens op grote opdrachten voor gasturbines kan rekenen, een specialiteit waarmee het concern momenteel wereldwijd successen boekt.

Het aardgas dat de Duitsers verstoken, komt grotendeels uit Siberië. Binnenkort wordt een nieuwe gasleiding in gebruik genomen, Nordstream geheten, die vanuit het noordwesten van Rusland door de Oostzee rechtstreeks naar het noorden van Duitsland voert, niet gehinderd door veiligheidsrisico’s in derde landen. Over de aanleg van twee andere gaspijpleidingen vanuit Rusland en het gebied rond de Kaspische Zee naar Europa, South Stream en Nabucco, wordt nog onderhandeld.

Twee Duitse ex-politici, oud-bondskanselier Gerhard Schröder en voormalig minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer – de chefs van de rood-groene coalitie die voor Merkel regeerde – zijn als adviseurs betrokken bij de aanleg van Nordstream (Schröder) en Nabucco (Fischer).

Joost van deR Vaart

    • Joost van der Vaart