Inval in Nigeriaanse kliniek om babyhandel

Lagos. De Nigeriaanse politie heeft vorige week een arts en tientallen zwangere meisjes aangehouden op verdenking van het handelen in baby’s. De baby’s zouden verkocht worden of door gebedsgenezers worden gebruikt bij magische rituelen. Dit werd gisteren bekend uit een bericht van de politie.

Hyacinth Orikara, de gearresteerde arts van de Cross Foundation-kliniek in de zuidoostelijke stad Aba, ontkent de beschuldigingen en houdt vol dat de kliniek ongewenste baby’s van tienermoeders overnam, om ze via een welzijnsinstelling ter adoptie af te staan.

De 32 zwangere meisjes zijn tussen de 15 en 18 jaar oud en kregen volgens één van hen 110 tot 140 euro per baby. Orakwe Arinze van het Nigeriaanse anti-mensensmokkelbureau stelt dat baby’s soms voor 4.400 euro worden doorverkocht. Soms zouden ze naar Europa worden gesmokkeld, zeggen mensenrechtengroeperingen. In Groot-Brittannië zouden Nigeriaanse baby’s zijn gebruikt om sociale fraude te plegen. Andere baby’s zouden binnen Nigeria zijn verhandeld. In de Igbo-cultuur zijn vooral jongetjes veel waard, omdat zij de erfrechten op land hebben. Verder zouden kwakzalvers lichaamsdelen van baby’s hebben gebruikt voor rituelen.

Abortus is illegaal in Nigeria en leidt tot stigmatisering. In 2008 werd ook al een groot babyhandelnetwerk opgerold. Op kinderhandel staat een gevangenisstraf van 14 jaar, maar armoede en vraag naar adoptiebaby’s maken de praktijk lucratief. (AP, Reuters)