'In drie dagen bereik je de top nooit'

Ellen Faber (54) is directievoorzitter van Centraal Beheer Achmea en FBTO. Ze is een van de tien genomineerden voor de titel ‘vrouwelijke topmanager van het jaar 2011’. Faber in acht begrippen.

Nederland, Zeist, 30-05-11 Ellen Faber van Achmea. © Foto Merlin Daleman

Geldingsdrang

„Ik ben heel zakelijk, maar blijf persoonlijk. Mijn ambities heb ik nooit onder stoelen of banken gestoken. Ik vind het geen punt om zichtbaar te zijn. Wat dat betreft ben ik een beetje anders dan anderen. Veel vrouwen, ook mannen trouwens, willen liever niet boven het maaiveld uitsteken. Persoonlijk heb ik niets met de zesjesmentaliteit die het gevolg is van onze poldercultuur. Nederlanders zijn geneigd zich tevreden te stellen met het beste gemiddelde resultaat, zo zit ik alleen niet in elkaar.”

Succesfactor

„Werken vanuit verbinding met anderen. Als ik terugdenk aan zaken waarvan ik spijt heb, kom ik er in alle gevallen op uit dat ik te veel alleen wilde doen en te weinig zocht naar medewerking van collega’s.”

Zelfstandigheid

„Mijn ouders werkten allebei fulltime. Ik heb een jonger broertje en ben als oudste dochter dus al heel jong zelfstandig geworden. Er was geen oppas of buitenschoolse opvang: ik kreeg gewoon een huissleutel mee en smeerde mijn eigen boterham.”

Eerste baan

„Bedrijfsjurist op de juridische afdeling van het GAK. Daar ontdekte ik al heel snel dat inhoudelijk juridisch werk mij volstrekt niet boeit. Omdat ik een goede band had met de dames van de toenmalige typekamer werd ik gevraagd om de typistes te bewegen over te gaan op tekstverwerking. Daar zat veel weerstand; drie mensen hadden zich al op de klus stuk gebeten. Ik vroeg aan de dames: ‘Hoe zouden jullie het zelf aanpakken? Zo? Dan doen we het zo.’ In een mum van tijd was het geregeld. Ik vond het zo leuk om mensen mee te krijgen dat ik dacht: hier wil ik mee verder.”

Grootste genot

„In goed gezelschap aan een lange tafel in het gras heerlijk eten en drinken. Dat ga ik deze zomer doen. Ik heb een huis gehuurd in Zuid-Frankrijk en tien vrienden uitgenodigd om daar mijn 55ste verjaardag te vieren.”

Man/vrouw

„Vrouwen zijn vaak te veel met de inhoud bezig en te weinig met hoe ze overkomen. Als een man een presentatie moet geven, gooit hij in aanloop naar de bijeenkomst een pakketje sheets op de bureaus van de mensen die hem zullen beoordelen. Tijdens de meeting grapt hij wat over voetbal en zegt terloops: ‘Zeg, het zit wel goed met mijn plannen, dunkt me.’

Een vrouw schaaft tot diep in de nacht haar presentatie bij. Ze is gespannen, raakt verstrikt in details. Na afloop concluderen de beoordelaars: ‘Nou, die vrouw zat wel erg vast in de materie, zou ze het wel beheersen? De man was relaxed, laten we hem maar nemen.’”

Old boys network

„Dat is er zeker. Maar het old girls network bestaat ook. Als studente was ik lid van het VU-corps. De reünisten daarvan hebben een netwerk opgericht om elkaar te helpen bij hun carrières. Van mijn jaargenoten werken er acht van de tien, maar ik zie nog veel vrouwen die drie dagen gaan werken vanwege hun gezin. Doodzonde. In drie dagen bereik je de top nooit. Omdat ik zelf geen kinderen heb, vind ik alleen niet dat ik daar een oordeel over mag vellen.”

Clinton

„Helaas was ik vorige week zaterdag niet aanwezig toen Bill Clinton op uitnodiging van Achmea in Nederland was. Een enige, charismatische man. Maar vraag je me: Bill of Hillary, dan zeg ik Hillary. Diep respect dat zij onder haar voormalige politieke opponent is gaan werken. Zij is over haar eigen ego heengestapt. Dat zie ik een man nog niet zo snel doen.

Alies Pegtel

    • Alies Pegtel