Ik ben niet het schuine-moppentype, maar ik ben wel een man

Zanger en acteur Bastiaan Ragas (39) zat tien jaar in boyband Caught in the Act, speelde in films en series, en is prins Willem-Alexander in de serie Beatrix, Oranje onder vuur die komend jaar wordt uitgezonden. Deze week verschijnt zijn boek Maar je krijgt er wel heel veel voor terug, over het vaderschap. Ragas is getrouwd met presentatrice Tooske Ragas-Breugem en heeft vier kinderen.

tekst Herien Wensink foto Ringel Goslinga

Bolle ballenkop

„De rol van Willem-Alexander is de eerste rol in mijn leven waarvoor ik niet hoef af te vallen. Ik heb nu echt zo’n bolle ballenkop. Het is een mooie rol – Willem-Alexander lijkt, zeker voordat hij Máxima ontmoette, vaak niet op zijn gemak. Er zat een soort kwaadheid in. Ik speel hem alsof hij zich continu op zijn vingers gekeken en bekritiseerd voelt. Je ziet hem denken: ik moet deze kutklus klaren en ondertussen krijg ik alleen maar gelazer. Het gaat ook altijd over zijn gebit. Ik heb expres een half jaar mijn tanden niet laten reinigen. Maar nu moet het weer; volgende week is mijn boekpresentatie, dan is het fijn als ik weer een schoon bekkie heb.”

Mannenboek

„Mijn boek gaat over hoe vader worden het leven van een man volledig op zijn kop zet. Het moet eerlijk zijn, en mannelijk, en rauwrealistisch, doorspekt met vette ironie. Ik schrijf zoals ik praat. Dat is geen stilistische keuze, meer gewoon: dit is wat het is. Het is een mannenverhalenboek, lekker lezen in de zomer – zonder dat het de Panorama wordt. Humor en zelfspot zijn cruciaal. Als ik schrijf over mijn jongegodenlijf, of hoe jammer het is dat ik de Porsche moest verruilen voor een bakfiets, dan neem ik aan dat mensen begrijpen dat ik mezelf ook voor gek zet. Ik roep die zelfgenoegzame dingen wel, maar relativeer ze ook meteen. Als mensen dat niet vatten, zullen ze denken ‘wat een arrogante kwast’. Dat is dan jammer, dan hebben ze niet goed gelezen.”

In de touwen hangen

„Ik gebruik vaak andere termen voor lichamelijk met elkaar bezig zijn. Ik denk dat lezers die toon wel zullen begrijpen. Ik ben niet het schuine-moppen-type, maar ja, ik ben wel een man. Dus gaat het ook over seks. Samen zwetend in de touwen hangen, noem ik dat. Of: mijn vrouw even diep in de ogen kijken. Grote woorden, maar met vier kinderen komt dat er niet meer van, kan ik je vertellen.”

Gotthardtunnel

„Een metafoor voor de zwangerschap. Ben je er wel eens in geweest? D’r komt geen end an. Op het moment dat vrouwen hormonaal worden geïnjecteerd door Moeder Natuur – hormonaal geïnfecteerd noem ik dat – dan hebben ze nog maar één focus; eerst de zwangerschap, dan die baby. Als hun man dan seks wil is het: donder even heel gauw op. Ik begrijp dat heel goed, maar het is voor een man niet leuk. Dat je als man moet doen alsof zo’n zwangerschap één roze wolk is, en verder je bek houden, irriteert mij.”

Roef

„Mijn oudste broer, hij was acteur, speelde ook Willem-Alexander, in de serie De Kroon. Ik heb die serie niet teruggekeken. Toen hij vier jaar geleden overleed, werkte hij aan een roman. Het is wrang dat ik nu een boek uitbreng, al is het iets heel anders dan wat hij zou hebben geschreven. Roef en ik leken op elkaar, maar met dezelfde bouwstenen waren wij toch ook anders opgebouwd.

„Vaak komen oud-collega’s van hem mij vertellen hoe bijzonder ze hem vonden. Dat ontroert me enorm. Ik doe ze soms aan hem denken, denk ik, datzelfde rossige haar, die lage stem, dezelfde grote kop.

„Rouw is als een relatie, het verandert. Zoals de omgang met je partner of met je ouders in de loop der jaren verandert. Maar het is er altijd. Zo vaak als je aan je levende broer denkt, zo vaak denk ik ook aan Roef. Alleen komt er bij mij een dikke vette komma achter. In deze relatie sta ik alleen.”

Jeroen Brouwers

„Ik lees graag en veel: kranten, Martin Bril, maar ook Jeroen Brouwers, omdat Roef dat mooi vond. Ik heb ook zijn laatste gelezen, Bittere Bloemen. Nou, dat is wel even andere kost. Ik vind het prachtig, die man schildert met taal. Maar de zwaarheid ervan staat haaks op hoe ik het leven wens te zien. Bij Brouwers is alles regen die zwaar valt op het bladerdek en de aarde inzakt waar de mieren en wurmen krioelen. Ik leef lichter. Ons schrijven is natuurlijk totaal niet te vergelijken. Brouwers’ roman is een kathedraal, mijn verhalenboek de scooter die je huurt als je in Rome op vakantie bent. Het is snel en kortstondig en je ziet de stad weer net even anders.”

Haantjes

„Dit najaar breng ik Kluuns Help – ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt! op toneel, een zelfhulpcursus voor beginnende vaders. Ik herken iets in de stijl van Kluun. Het lijkt grof, en plat en direct, maar je voelt tegelijk hoeveel respect hij voor de vrouwen heeft. Het gaat erover dat hij faalt; hij is het tegenovergestelde van een zelfingenomen hufter. Zo zie ik dat althans. Ik ga ook zijn boek Haantjes bewerken en produceren voor toneel. Dat is nieuws, trouwens.”

2,8 miljoen

„Voor dat bedrag zouden wij ons huis in Amsterdam-Zuid hebben verkocht, schreef De Telegraaf. Je moet niet alles geloven wat je leest, maar het klopt wel ongeveer. Tja, ik zat tien jaar in boyband Caught in the Act, dat was heel lucratief dansjes doen. Ik werk al twintig jaar heel hard en Tooske heeft een goed contract bij SBS6. Maar we hebben ook geluk gehad. En we geven geen geld uit aan belachelijke dingen als horloges of dure kleding – ik ben een nuchtere bollenboer uit Lisse, geen Beau Monde-type. Er staat bij ons één auto voor de deur, en dat is geen Porsche Cayenne.”

Zweep

„Het zweepje van Prins Bernhard. Ja, dat heb ik gekocht op de Julianaveiling in maart. Geestige combinatie vond ik dat: Bernhard en een zweepje. Ik heb één hobby, en dat is mijn rariteitenkabinet. Ik verzamel gekke objecten, van een kanonskogel tot een handafgietsel van Napoleon. Ik heb een opgezette wolf uit de 19de eeuw. Vroeger wilde ik Indiana Jones zijn, een ‘artefacts hunter’; geschiedenis was mijn favoriete vak. Mijn zoon Sem vindt de wolf geweldig. Maar voor mijn dochters noemen we hem Bambi – dat maakt het toch wat minder eng.”

    • Ringel Goslinga
    • Herien Wensink