Hoofdpijndossier

"Weeping Woman I" a 1937 etching by Pablo Picasso is shown in this undated photo released to the press on Sept. 13, 2010. The work is one of 58 lots from an unnamed European collection being offered in Sotheby's Sept. 16 auction of prints in London and is expected to sell for as much as 700,000 pounds. Source: Sotheby's via Bloomberg EDITOR'S NOTE: NO SALES. EDITORIAL USE ONLY. Via Bloomberg

Een diagnose stellen zonder de patiënt zelf gezien te hebben is altijd gevaarlijk. Half serieus de suggestie maken dat Picasso migraine had op basis van de gelijkenis tussen zijn kubistische schilderijen en tekeningen van auraverschijnselen door migrainepatiënten, blijkt even gevaarlijk. Tien jaar na dato constateren de Leidse neurologen Joost Haan en Michel Ferrari dat hun vrolijk bedoelde vergelijking “onbedoeld bewaarheid is geworden”. De suggestie was niet gebaseerd op onderzoek van de biografie of memoires van Picasso of zijn tijdgenoten, maar puur bedoeld om duidelijk te maken wat een migrainepatiënt kan zien als hij voorafgaand aan de hoofdpijn auraverschijnselen krijgt. “Het is een eigen leven gaan leiden; zonder wetenschappelijk bewijs wordt nu vaak aangenomen dat Picasso migraine had”, zegt Haan.

Hij realiseerde zich dat toen hij in 2009 op een wetenschappelijk hoofdpijncongres aan de aanwezigen vroeg of zij dachten dat het waar was. De helft antwoordde met ja. Het leidde tot een nieuw artikel in Cehalalgia van 13 mei, waarin Ferrari en Haan hun zelfgeschapen mythe weer doorprikken.

Sander Voormolen

    • Sander Voormolen