Dit is een artikel uit het NRC-archief

Politiek

‘Commandant Al-Qaeda gedood in Pakistan’ - ‘grote klap voor organisatie’

This file photo taken on July 11, 2001 shows Mohammad Ilyas Kashmiri, commander-in-chief of the Kashmiri militant group Harkatul Jihad al-Islami, addressing a press conference in Islamabad. — Photo by AFP
This file photo taken on July 11, 2001 shows Mohammad Ilyas Kashmiri, commander-in-chief of the Kashmiri militant group Harkatul Jihad al-Islami, addressing a press conference in Islamabad. — Photo by AFP arkatul Jihad al-Islami- commandant, Ilyas Kashmiri, op een conferentie in Islamabad, 11 juli 2001 . Foto: AFP

De commandant van een belangrijke Pakistaanse strijdgroep nauw gelieerd aan Al-Qaeda, Ilyas Kashmiri, is mogelijk omgekomen bij een Amerikaanse drone-aanval bij het grensgebied met Afghanistan.

Dat meldt de Pakistaanse krant Dawn op basis van berichten van BBC Urdu. Volgens ooggetuigen zouden Kashmiri en minstens acht militanten gedood zijn bij de aanval in het zuiden van Waziristan. Ook zouden er drie gewonden zijn gevallen.


Grotere kaart weergeven

‘Kasmiri kaapte plannen aanslag Mumbai’

Kashmiri is de commandant van de Harkatul Jihad al-Islami (HJI) en wordt verantwoordelijk gehouden voor de aanval op een marinebasis in Karachi. Kashmiri was waarschijnlijk ook betrokken bij de zelfmoordaanslagen in Mumbai in 2008 waarbij 166 mensen werden gedood. Kashmiri deed zijn ervaringen op tijdens de strijd tegen de Sovjet-bezetting van Afghanistan en in de door Pakistan en India betwiste regio Kashmir.

Kashmiri is ook in verband gebracht met de dood van de Pakistaanse journalist Syed Saleem Shahzad die onlangs een boek publiceerde Waarin hij schrijft Al Qadea en Kashmiri bestaande Pakistaanse plannen voor een aanval op India hadden ‘gekaapt’ en de aanval op Mumbai in eigen hand hadden genomen.

Grote klap voor Al-Qaeda

Een bron binnen de Pakistaanse autoriteiten in Peshawar laat aan de BBC weten dat de dood van Kashmiri nog niet bevestigd kan worden. Ooggetuigen bevestigen wel aan de Britse omroep dat Kashmiri gedood is.

Volgens NRC-correspondent Wim Brummelman zou de dood van Kashmiri een grote slag toebrengen aan Al Qaeda:

“Als de dood van Kashmiri wordt bevestigd, betekent dat een grote slag voor de extremistische groeperingen. Kashmiri was een van de belangrijkste architecten op de grond voor de terreuractiviteiten van Al Qaeda en verwante groeperingen.

Maar, zegt Brummelman, de drone-aanval toont ook aan dat ondanks de recente spanningen tussen de Pakistan en de VS er niet voor hebben gezorgd dat de Amerikanen aanvallen op Pakistaans grondgebied gestaakt hebben:

De drone aanval betekent ook dat dat recente Amerikaans-Pakistaanse geschillen niets hebben afgedaan aan de vastberadenheid van de VS om de aanvallen door te zetten. Vermoedelijk heeft de VS daarbij nog steeds de stilzwijgende steun van Islamabad, hoewel dat niet hardop wordt gezegd. Er zijn de afgelopen dagen zelfs tekenen dat Pakistan gehoor geven aan de Amerikaanse eis om in Noord Waziristan ook de Afghaanse Talibaan op de grond aan te vallen. Waarnemers leiden dat onder andere af aan troepenbewegingen in de regio. Tot dusver waren de Pakistaanse offensieve uitsluitend gericht op de Pakistaanse Talibaan, die een bedreiging vormen voor de Pakistaanse staat zelf. Pakistan wil de Afghaanse Talibaan niet tegen zich in het harnas jagen, met het oog op het ‘eindspel’ in Afghanistan, waarbij – naar Pakistaanse verwachting – de huidige regering van Karzai zal worden vervangen door een regime met grote invloed van de Talibaan.