Hij: 'Ik wilde geen hoger salaris'

Jaap en Nelly de Hoog zijn 33 jaar samen. Hij houdt graag het overzicht op zijn geldzaken, zij wil alles opmaken voor haar dood. Dankzij ‘life planning’ kunnen ze eerder stoppen met werken. Al wil zij dat liever dan hij.

Jaap de Hoog (56), informatiemanager bij Douane Nederland:

„Slechts één keer heb ik op mijn werk gezegd dat ik meer wilde verdienen. Met succes. Ik heb ook ooit, als waarnemend manager, het bijbehorende hogere salaris geweigerd. Ik vond dat ik genoeg verdiende voor wat ik presteerde. Nelly en ik hebben een heel goed inkomen. We leggen veel opzij, het gaat niet op. Met hulp van een financieel adviseur hebben we een ‘financieel levensplan’ gemaakt: wat moeten we nu doen en laten om eventueel eerder te stoppen met werken? Bovendien willen we ook na ons pensioen kunnen doen wat we willen. Misschien is dat ouderwets, maar het geeft me een gerust gevoel. Ik zou ook niet kunnen bedenken waar ik mijn geld anders aan wil uitgeven. Ik ben gereformeerd opgevoed, geef mijn geld niet uit aan nutteloze dingen.

„Wij hebben altijd één gezamenlijke rekening gehad. Ook al heb ik lange tijd veel meer verdiend dan Nelly. Eigen rekeningen hebben we niet meer. Voor je het weet, beheer je er 25. Ik heb meer discipline in de financiële administratie dan zij, heb er een hekel aan als rekeningen niet op tijd betaald worden. Geld lenen heb ik nooit gedaan. We kopen wat we willen, maar doen geen gekke dingen. Onze auto is de op één na goedkoopste van de straat. Nelly heeft het overzicht niet. Dat is soms lastig. Want juist omdat we het samen doen, heb ik een onuitgesproken verwachting dat zij hetzelfde met geld omgaat als ik.

„Ik gaf een tijd veel geld uit aan de restauratie van een oude motor. We hebben toen een zakgeldrekening geopend, zodat ik het overzicht hield en niet eindeloos geld bleef uitgeven. Ik vond het ook wel leuk om eens wat voor mezelf te sparen. Dat is toch die calvinistische achtergrond: je moet sparen om iets te kopen.”