Gerard en de drieling

Fotograaf Ad Nuis en auteur Arthur van den Boogaard maken eens in de twee weken een foto ‘opnieuw’ en belichten de tijd ertussen.

Serie Opnieuw, vlnr Opa Gerard, Jan, Margot en Marc.

Gepensioneerd huisarts Gerard Leerink (74) droeg in de zomer van 1995 tezamen met kleinkinderen Margot, Jan en Marc een roeiriem richting water bij het clubhuis van de Utrechtsche Studenten Roeivereniging Triton.

„Samen roeien ging niet. Daarvoor was de drieling te jong, ongeveer drieënhalf jaar. Ze waren net definitief terug van Curaçao, waar hun vader, mijn oudste zoon Bas, bijna twee jaar had gewerkt. Drie hummeltjes die opa helpen met een roeiriem. Mijn tweede roeileven was toen al begonnen: mijn eerste was eind jaren vijftig, als student. Acht jaar lang heb ik geroeid, gecoacht en ben bestuurslid geweest bij U.S.R. Triton: alles met plezier en volle inzet. In 1963 stopte ik en een jaar later won onze Vier de Varsity, de klassieke wedstrijd tussen studentenverenigingen. Dat had ik graag als hun eerdere coach meegemaakt, maar inmiddels slokte de van mijn vader overgenomen huisartspraktijk alle tijd op. Mijn geluk was mijn vrouw Elizabeth. Zonder haar was het nooit gelukt. Nadat mijn drie zoons zelfstandig waren, begon ik weer met roeien; natuurlijk bij Triton. Met leeftijdgenoten vaar ik sindsdien twee per week een mooie Oude Acht. Woensdag kwart voor elf, zaterdag negen uur, zo’n tien kilometer lang, echt technisch goed roeien: heerlijk! Elizabeth roeit ook weer, bij De Eem in Baarn, maar dat is voor de gezelligheid. Zij maakte destijds de foto. Waarschijnlijk nam ze de drieling mee tijdens een oppasbeurt. Het idee van opa helpen kwam van henzelf. Ze waren altijd al zelfstandig. Margot, de oudste en Marc, de jongste hadden soms ruzie, maar dan zorgde Jan voor rust. Verder dan de wal zijn we die dag niet gekomen. Maar Jan, de achterste op de foto, roeit inmiddels. Hij studeert medicijnen in Amsterdam, zit in de lichte Acht van Skøll. Dat betekent zeven keer trainen per week. Bas, zijn vader, heeft nu het drukke bestaan, maar roeide als student ook fanatiek bij Triton. Wie weet gebeurt het ooit: drie generaties Leerink in één boot. Ik zou dat bijzonder op prijs stellen.”

U kunt zelf ook een foto insturen. Nuis en Van den Boogaard nemen contact op als uw foto ‘opnieuw’ gemaakt wordt. Stuur aan: opnieuweenfoto@gmail.com

    • Arthur van den Boogaard