Federer beëindigt reeks Djokovic

Spain's Rafael Nadal reacts after winning over Britain's Andy Murray during their men's semi final in the French Open tennis championship at the Roland Garros stadium, on June 3, 2011, in Paris. AFP PHOTO / PATRICK KOVARIK AFP

Rotterdam. De tennissers Roger Federer en Rafael Nadal staan voor de vierde keer tegen elkaar in de finale op Roland Garros.

In een spectaculaire partij van bijna vier uur versloeg de Federer de dit jaar nog ongeslagen Serviër Novak Djokovic in vier sets: 7-6, 6-3, 3-6 en 7-6. Vijfvoudig winnaar Rafael Nadal won van de Brit Andy Murray in drie sets: 6-4, 7-5, 6-4.

Een harde service, gevolgd door een oerkreet betekende het einde van een titanenstrijd in de invallende duisternis rond de Court Philippe Chatrier. Hoewel Federer niet als topfavoriet aan het toernooi was begonnen, haalde hij zonder setverlies de halve finale. Met zijn zege maakte de Zwitser een einde aan de onwaarschijnlijke reeks van Djokovic, die 41 wedstrijden op rij ongeslagen bleef.

Nadal had het in zijn halve finale niet gemakkelijk tegen de Brit Andy Murray. Vooral in de eerste twee sets had een wisselvallige Nadal het moeilijk met het gevarieerde spel van de verbeten Schot. Murray, geen liefhebber van tennis op gravel bracht Nadal met verrassende dropshots geregeld in de problemen. Op de beslissende momenten schoot Murray echter net iets te kort.

De Spanjaard steekt niet in uitzonderlijke vorm. Zo flirtte hij in de eerste ronde al met uitschakeling, toen de Amerikaan John Isner hem onverwacht tot een vijfsetter dwong. Ook in de daaropvolgende wedstrijden maakte de vijfvoudige winnaar geen verpletterende indruk. Enkel in de kwartfinale, waarin hij vlot de Zweed Robin Söderling opzijzette, haalde Nadal enigszins zijn normale niveau.

Toch heeft Nadal redenen om optimistisch te zijn. In de drie vorige finales tegen Federer was Nadal steeds de beste. Hij kan zijn zesde titel in Parijs veroveren. Lukt Nadal dat, dan evenaart hij Björn Borg.