Fanatiek dubbelen

Het weekendgevoel van schrijfster Heleen van Royen (46). Haar Zomer- boek staat nummer 1 in ‘De Bestseller 60’.

„Ook al heb ik een vrij beroep, ik probeer onderscheid te maken tussen werkweek en weekend. Als ik aan een boek werk, houd ik zoveel mogelijk kantoortijden aan. Sinds we in Portugal wonen, schrijf ik in een kantoor aan zee. Op vrijdagmiddag doe ik de deur daar dicht en dan kan ik het ook echt loslaten.

„Een uitslaper ben ik niet. Ons hele gezin niet. We staan op tijd op en ontbijten meestal met een fruitshake. Alleen als ik op stap ben geweest, wil ik uitslapen. Laatst kwam ik op zaterdagochtend om half zes thuis en was ik de huissleutel vergeten. Toen moest ik mijn dochter, Olivia, wakker bellen om de deur open te doen. Kon ik daarna meteen de honden uitlaten.

„Zaterdagmiddag gaan we vaak tennissen. Ton en ik dubbelen samen, of ik dubbel met Olivia. We zijn alle vier fanatiek. We spelen bij een club in de buurt. Je ontmoet er nieuwe mensen, er zitten ook Nederlanders bij. Ton is verreweg het beste van ons allemaal, hij heeft het zelfs tot een nationaal toernooi in Porto geschopt.

„Soms kookt mijn zoon Sam van 14, en heel soms kook ik zelf. Vette-bek-spaghetti en kip in saus zijn mijn beste recepten. Maar meestal gaan we in het weekend uit eten, dat is hier veel normaler dan in Nederland. We gaan naar een simpel Portugees boerenbontrestaurant waar je kip, patat en sla krijgt. Daar zitten we altijd aan dezelfde tafel, naast de toetjesvitrine. De kinderen mogen niet altijd een toetje. Ton is daar streng in. Maar we zijn wel Van Royens, we houden van eten.

„Op zondag bel ik mijn moeder. En ik ben graag in de tuin. Ik werk er niet echt in, daar hebben we een tuinman voor. Of eigenlijk: twee. Maar die heb je met een halve hectare ook echt nodig. Ik zit ook graag te lezen aan het zwembad. Ik lees nu Dick Swaab en The Corrections van Franzen. Aan het zwembad zitten is beter dan erin. Alleen Ton trekt nog wel eens een baantje.”

    • Janna Laeven