Eerste luchtaanvallen NAVO in Libië met gevechtshelikopters

Caption: British Secretary of State Geoff Hoon flies in one of the Army's new Apache helicopters supplied by British company Westlands in Yeovil, in this March 15, 2000 file photo. Using British attack helicopters in Libya under NATO command against Libyan leader Muammar Gaddafi's forces is risky but necessary, Britain's defence minister Liam Fox said on May 29, 2011. REUTERS/Handout/Files (BRITAIN - Tags: MILITARY CONFLICT POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Britse Apache-gevechtshelikopter. Foto: Reuters

De NAVO heeft vannacht voor het eerst gevechtshelikopters ingezet boven Libië. Franse en Britse helikopters troffen onder andere doelen in de oliestad Brega.

Volgens een verklaring van de NAVO zijn militaire voertuigen, materieel en troepen onder vuur genomen. Het Britse ministerie van Defensie laat weten twee doelen in Brega beschoten te hebben. Het is nog onduidelijk of op meer locaties aanvallen zijn uitgevoerd, meldt persbureau Reuters.

Vorige maand maakten Frankrijk en Groot-Brittannië bekend helikopters te willen inzetten in Libië om de druk op het regime van Moammar Gaddafi op te voeren. De NAVO beschouwt de inzet als een manier om op een nauwkeurige en flexibele manier troepen van Gaddafi op te kunnen sporen en aan te vallen. Maar volgens militaire analisten verhoogt de organisatie hiermee wel de kans op het vallen van de eerste westerse slachtoffers in de campagne, aangezien helikopters kwetsbaar zijn voor aanvallen vanaf de grond.

Lees meer over de ontwikkelingen in Libië.

Bekijk hieronder een interactieve kaart over de onrust in de Arabische wereld en het Midden-Oosten.
Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld

    • Hans Klis