Dr. Zeepaard laat ei springen

de proefjesfabriek

Dr. Zeepaard kreeg een leuk proefjesboek. De meeste proefjes had hij al gedaan. Maar hij vond ook een nieuwe – eentje die met vliegtuigen te maken heeft.

Wat heb je nodig? - Twee lage borrelglaasjes en een groot ei.

Wat moet je doen? - Zet de glaasjes vlak achter elkaar op een plek waar ze niet kunnen schuiven. Leg er desnoods een handdoek onder.

- Leg het ei in het voorste glas. Het moet precies tussen de rand passen en er nog een stukje bovenuit steken.

- Blaas heel hard schuin van boven op het ei.

- Zie je dat? Het ei springt. Zelfs zomaar in het andere glas.

Hoe kan dat? Dit proefje heeft te maken met de wet van Bernoulli. Die wet is genoemd naar Daniel Bernoulli. Hij zag 250 jaar geleden in dat een voorwerp (tegen de zwaartekracht in) opgetild kan worden als de luchtdruk erboven lager is dan eronder. De luchtdruk geeft aan hoe hard botsende luchtdeeltjes tegen een voorwerp ‘duwen’. De druk daalt als de luchtdeeltjes minder vaak en hard botsen, bijvoorbeeld doordat ze snel over de bovenkant van het voorwerp stromen. Bij vliegtuigvleugels gebeurt dat. En bij het ei? Dat til je op door er lucht langs blazen en zo (even) de luchtdruk te verlagen. Je moet wel hard en precies blazen – Dr. Zeepaard vond het moeilijk. Hij oefende door het ei een sprongetje in één glas te laten maken.

Margriet van der Heijden

Het boek heet:

Magische experimenten voor kinderen, Uitgeverij Deltas.

    • Margriet van der Heijden