Doen: snel en risicoloos uw spaargeld overboeken

„Het ergert me enorm dat mijn bank een stijging van de spaarrente steeds weer doorgeeft via een nieuw rekeningtype waarop ik net niet de bulk van mijn spaarsaldo heb staan. Ik moet dus ‘rentenomade’ worden om van een rentestijging te profiteren. Bovendien moet ik steeds uitpluizen of de nieuwe spaarrekening met hogere rente geen (stiekeme) voorwaarden heeft zoals een boete bij opname. Wat kan ik hieraan doen?”

Banken die spaarders lokken met een hoge rente, om die vervolgens achter te laten blijven bij de markt, werken volgens het dakpannensysteem. Dat is een oude, winstgevende truc. In 2007 kwam ING-dochter Postbank ermee in opspraak. Men bleek de spaarrentes systematisch en stiekem te verlagen tot minieme niveaus van 0,5 en 1,1 procent.

Deze guerrillaoorlog tegen de eigen klanten zou moederbedrijf ING in 2006 maar liefst 140 miljoen euro extra winst hebben opgeleverd, 15 procent van hun totale winst op bankieren in ons land.

Na kritiek hebben veel banken hun leven wat gebeterd. Toch laten de meeste banken hun nonchalante en passieve klanten nog graag verpieteren op rekeningen met lage rentes. Wat niet weet, wat niet deert, is het idee. Daarmee jaagt men de actieve spaarder terecht in de gordijnen. Heeft die net de hoogste rente geregeld, moet hij wéér verkassen.

Slechts zeven van onze 33 spaarbanken bieden louter rekeningen aan met rentes boven de 2,25 procent. Dat zijn Anadolubank, Argenta, Delta Lloyd Bank, Leaseplanbank, NIBC Direct, The Economy Bank en WestlandUtrecht.

Denk niet dat een boze brief of klacht u definitief de hoogste spaarrente bezorgt. Met een fractie van de daaraan bestede tijd en energie opent u (per internet) elders een royalere spaarrekening en boekt u uw geld over.

Dat gaat zo. Kies op spaarinformatie.nl een spaarrekening met een hoge rente die onder ons Hollandse depositogarantiestelsel valt. Dat geldt bijvoorbeeld niet voor Bank of Scotland en Argenta. Gaat zo’n bank failliet, dan moet u mogelijk buiten Nederland achter uw garantie aan. Spaar zo mogelijk maximaal een ton per bank. Dan is uw geld gratis verzekerd. Kiest u voor sparen met voorwaarden, lees die dan zorgvuldig na!

Controleer een- of tweemaal per jaar of uw spaarrente nog behoort tot de top. Voor veel Nederlanders vallen er op deze manier kinderlijk eenvoudig honderden tot duizenden euro’s per jaar extra rente binnen te harken. Uit CBS-cijfers valt af te leiden dat Nederland van april 2010 tot april 2011 gemiddeld 1,64 procent rente op zijn spaarsaldo kreeg. Voor de familie Doorsnee met 39.500 euro spaargeld is dat 649 euro per jaar.

Zou dit huishouden overstappen naar de meest genereuze bank van volledig Nederlandse bodem – nu 2,65 procent op de RentePlus Rekening van Centraal Beheer – dan zouden ze jaarlijks 1.047 euro verdienen, 398 euro meer dan nu. Die extra winst is risicoloos tot een ton per persoon per bank. En voor iedereen helemaal belastingvrij.

Inzicht in het spaarbeleid van alle banken: www.vanspaarbankveranderen.nl/sparen/alle-banken

De winst berekenen van overstappen: www.spaarinformatie.nl/spaarwinstcalculator/rekenmodule

Op de hoogte blijven van rentewijzigingen: www.vanspaarbankveranderen.nl/mijn-spaarrente

    • Erica Verdegaal