Dodental vrijdagprotesten Syrië naar 63, massale rouw in Hama

In de Syrische stad Hama werd gisteren massaal betoogd tegen het regime van president Al-Assad. Foto screenshot Al Jazeera

Het aantal doden dat gisteren viel bij demonstraties in verschillende Syrische steden is volgens mensenrechtenorganisatie Sawasiah opgelopen tot 63. In de centrale stad Hama waren vanmiddag weer ongeveer honderdduizend man op de been.

De tienduizenden inwoners waren op straat om de slachtoffers die gisteren bij anti-regeringsprotesten in de stad te begraven. In Hama zouden gisteren 53 betogers door veiligheidstroepen zijn doodgeschoten. Een mensenrechtenactivist uit de stad beschreef het ingrijpen door de troepen als ‘een ware slachting’.

De begrafenisoptochten van vanmiddag zijn volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten vreedzaam verlopen. De veiligheidstroepen zouden zich niet hebben laten zien en de rouwende menigte ongemoeid hebben gelaten. Wel zouden de autoriteiten het internetverkeer in Hama hebben platgelegd.

Hoewel de meeste slachtoffers in Hama vielen waren er ook in andere delen van Syrië doden. In de centraal gelegen stad Rastan zouden zeven mensen zijn omgekomen, in de noordwestelijke provincie Idlib twee en in hoofdstad Damascus één. Door de 63 doden die gisteren vielen was het één van de bloedigste dagen van de al maanden durende volksprotesten tegen het regime van president Al-Assad.

In onderstaande video zouden beelden te zien zijn van het dodelijke ingrijpen in Hama gisteren:

    • Pim van den Dool