Dirigent Jaap van Zweden gaat horeca in

Jaap van Zweden. Foto: NRC / Vincent Mentzel

Dirigent Jaap van Zweden gaat de horeca in. Hij neemt samen met zijn zoon de helft van de aandelen van de Amsterdamse Brasserie Keyzer over van de HME Groep van restaurateur Ron Blaauw.

Daarmee verandert Keyzer voor de vierde keer in vijftien jaar van eigenaar, schrijft economieredacteur Philip de Witt Wijnen vandaag in NRC Handelsblad. De andere vijftig procent blijft in handen van de Amsterdamse horeca-investeerder Jan Wieger van der Linden, een oude jeugdvriend van Van Zweden. Het is niet bekend voor welk bedrag de dirigent Brasserie Keyzer heeft overgenomen.

In een reactie laat Van Zweden weten trots te zijn op de overname. “Keyzer is een stuk nationaal erfgoed”, vertelt hij. “Ik ben supertrots dat wij daar als familie nu instappen.” Vooral zijn zoon zal zich met het restaurant gaan bemoeien. Van Zweden: “Als vader moet je je kinderen helpen”. De dirigent wil Keyzer “wat ouwe chic” en “wat meer cachet” teruggeven. Van Zweden: “Keyzer hoort bij het Concertgebouw, maar het Concertgebouw ook een klein beetje bij Keyzer”.

Het restaurant, naast het Concertgebouw waar de achttienjarige Van Zweden doorbrak als jongste concertmeester van het Concertgebouworkest, was in de jaren 1997-2006 in handen van de omstreden horecaondernemer Sjoerd Kooistra. Volgens vaste klanten liet de ondernemer Keyzer ernstig verloederen.