Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Dertig jaar voor Egyptische minister van Financiën voor machtsmisbruik

Caption: Egypt's Finance Minister and Chairman of the IMFC Youssef Boutros-Ghali answers questions during the International Monetary and Financial Committee (IMFC) press briefing at the Istanbul Congress Center in this October 4, 2009 file photograph. An Egyptian court convicted Boutros-Ghali in absentia on June 4, 2011, and sentenced him to 30 years in prison for squandering public funds and abuse of other funds, a court source said. REUTERS/IMF Staff Photo/Stephen Jaffe/Handout/Files (TURKEY - Tags: BUSINESS POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS
Caption: Egypt's Finance Minister and Chairman of the IMFC Youssef Boutros-Ghali answers questions during the International Monetary and Financial Committee (IMFC) press briefing at the Istanbul Congress Center in this October 4, 2009 file photograph. An Egyptian court convicted Boutros-Ghali in absentia on June 4, 2011, and sentenced him to 30 years in prison for squandering public funds and abuse of other funds, a court source said. REUTERS/IMF Staff Photo/Stephen Jaffe/Handout/Files (TURKEY - Tags: BUSINESS POLITICS) FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS Voormalig minister van Financiën, Youssef Boutros-Ghali, werd vandaag bij verstek tot dertig jaar veroordeeld voor machtsmisbruik. Foto: Reuters

De voormalig Egyptische minister van Financiën, Youssef Boutros Ghali, is bij verstek veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

Boutros Ghali werd beschuldigd van het misbruiken van zijn positie. Hij zou onder andere gemeenschapsgeld gebruikt hebben voor zijn campagne voor de parlementsverkiezingen van 2010, meldt persbureau AFP. De oud-minister, die ook gezocht wordt door Interpol, kreeg bovenop zijn gevangenisstraf een boete van acht miljoen euro.

Volgens NRC-buitenlandredacteur Carolien Roelants is dit een forse straf voor een voormalige minister, die vooral bedoeld is als handreiking aan het ontevreden Egyptische volk, zodat deze niet weer de straten op gaan om te demonstreren:

“Deze straf geeft aan dat de militaire machthebbers in Egypte geen genade hebben met het vorige regime. Een belangrijke kanttekening is dat de huidige machthebbers ook bij het vorige regime horen. Ze laten hun eigen vrienden veroordelen. Ze willen hiermee indruk maken op het Egyptische volk en ze vooral doen vergeten dat zij ook bij het vorige regime horen, zodat burgers niet meer gaan demonstreren”

Regime Mubarak staat terecht

Begin mei werd de voormalige minister van Toerisme, Zuheir Garana, door de rechter schuldig bevonden en tot vijf jaar cel veroordeeld. Eerder werd de voormalige minister van Binnenlandse Zaken, Habib el-Adly, tot twaalf jaar cel veroordeeld wegens corruptie en witwassen. Daarnaast zijn zo’n tien andere leden van de regering van Mubarak aangeklaagd op verdenking van corruptie.

Mubarak en zijn zonen worden naast corruptie ook beschuldigd van het doden van demonstranten. Hiervoor zouden zij mogelijk de doodstraf kunnen krijgen.

Eind mei sommeerde de Egyptische rechter Mubarak een boete van 23,5 miljoen euro te betalen voor het platleggen van het mobiele telefoonverkeer en het internet tijdens de protesten van begin dit jaar.

Lees meer over Egypte en Hosni Mubarak.

Interactieve graphic: Onrust in de Arabische wereld