Corrupt tuig regeert de voetbalwereld

FIFA President Sepp Blatter is seen before the 61st FIFA congess at the Hallenstadion in Zurich June 1, 2011. Blatter called on his federation's 208 members to help him solve soccer governing body's problems without external help as he opened the annual Congress on Wednesday. REUTERS/Christian Hartmann (SWITZERLAND - Tags: SPORT SOCCER HEADSHOT) REUTERS

DAVID: Hulde aan de Grote Leider van het voetbal!

SIMON: Ja, de herverkiezing van Sepp Blatter was een zege voor Respect, zoals hij het zelf zegt.

DAVID: En voor Fair Play. Wat een schitterende persconferentie, maandag bij de Fifa. ‘Crisis? What is a crisis?’

SIMON: Het deed mij denken aan het laatste optreden van Ceaucescu, als hij in Boekarest op het balkon staat, en de grote menigte betaalde supporters hem plotseling gaat uitschelden. Ceaucescu kijkt stomverbaasd, net als Blatter. Enkele dagen later, met Kerstmis, toont zijn eigen tv-zender zijn executie.

DAVID: Dat is de vraag: op welke historische leider lijkt Blatter?

SIMON: Hij begon als Stalin. Beiden kwamen ze binnen als secretaris-generaal – Blatter van de Fifa, Stalin van de partij. Eerst dachten mensen: „die Stalin is maar een saaie bureaucraat. Trotsky is de ster.” Maar Stalin wist precies hoe de partij functioneerde, en waar het geld zat. Uiteindelijk nam hij de boel over, zuiverde Trotsky net als Blatter nu Mohammed Bin Hammam zuivert, en stierf dertig jaar later in zijn bed, nog steeds de gevreesde leider.

DAVID: Daarom is Poetin zeker zo dol op Blatter: hij herkent een zielsverwant.

SIMON: Of Blatter is Mubarak. Dat denken wij journalisten graag. Hij schept de perfecte kleptocratie. Maar uiteindelijk komt het volk in opstand. Dan zegt een Amerikaan – in dit geval Chuck Blazer, de dikste man van het wereldvoetbal – „genoeg corruptie”, en het regime begint in te storten. Een week geleden was de Fifa net het Tahrirplein. Terstond vliegt de Engelstalige pers naar Zürich om de opstandelingen aan te moedigen.

DAVID: Ik was even bijna trots dat ik Britse journalist ben.

SIMON: Maar Blatter richtte zich op en vernietigde de oppositie, net als Assad in Syrië.

DAVID: Toch ziet de wereld nu dat de Fifa slecht is. Jarenlang kon het niemand iets schelen. Maar elke keer dat Blatter nu over de ‘Fifa-familie’ praat, weten we dat hij bedoelt: ‘Een familie als de Corleones.’

SIMON: Joh, alleen wij Engelstaligen zijn boos. De rest van de wereld vindt het niet zo interessant.

DAVID: Meen je dat?

SIMON: Kijk, er zijn twee visies op de wereld. De ene gelooft in Verlichtingsideeën als transparantie en eerlijk bestuur. Maar de andere kant, de Blatters en Mubaraks, heeft een even oprechte filosofie.

DAVID: Wat dan?

SIMON: Het godgegeven recht van corrupt tuig. Corrupt tuig mag regeren. En als je voetbalofficial uit Rusland of Qatar bent, vind je het prima dat Blatter president is, want je bent corrupt tuig gewend.

DAVID: Zelfs mislukte revoluties kunnen uiteindelijk zegevieren. In 1848 verloren de Verlichtingstypes, maar later kregen ze gelijk.

SIMON: De Fifa vindt Verlichtingstypes niet interessant. De Fifa vindt geld interessant. Daarom waren het de Amerikaanse sponsors en tv-zenders die het Internationaal Olympisch Comité hervormden. En de sponsors kunnen straks ook de Fifa hervormen, want grote bedrijven vinden naakte corruptie een beetje genant. Iemand van Coca-Cola gaat binnenkort lekker met Blatter in Zürich lunchen, en zegt dan: „Sepp, over vier jaar kun jij bij de Fifa als Mr. Clean door de voordeur vertrekken. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen zijn een paar concrete hervormingen. Ietsje meer transparantie, beperkte regeringstermijnen. Probeer niet meer nét voor de verkiezingen iedereen een bruine envelop in handen te stoppen….”

Kijk, Blatter heeft de oppositie nu bloedig onderdrukt, maar het is straks in zijn belang om de Fifa een beetje te verschonen.

DAVID: Dus Blatter wordt Deng Xiao Ping na Tiananmen?

SIMON: Precies. Hij zal repressief blijven, want net als de Chinese leiders in ’89 heeft hij een grote schrik gehad. Maar hij wil de ergste corruptie uitbannen, omdat hij nooit meer opstandelingen op straat wil zien. Dan hebben we toch iets aan deze crisis gehad.

DAVID: Dus de Fifa wordt een soort Chinese communistische partij? Is dat alles?

SIMON: Als we geluk hebben wel.

Simon kuper en david winner

    • David Winner
    • Simon Kuper En