Citaten

„Onze samenleving is individualistisch en de Eerste Kamer is daar een spiegelbeeld van. Vroeger startten we samen met koffie, woonden allemaal de vergadering bij en dronken daarna nog een borrel. Nu is het net een duiventil.”

Scheidend senator Egbert Schuurman (CU), Reformatorisch Dagblad, 30 mei.

„De markt ligt op z’n gat. De groentesector heeft het de laatste jaren al zwaar, de marges bij komkommers zijn klein. Het betekent niet alleen veel inkomstenverlies voor ons, maar ook extra kosten. Wij kunnen de teelt niet ineens stopzetten, plukken moet doorgaan. Ook moeten wij betalen voor vernietiging van de groenten.”

Harm Aerts, voorzitter LTO- komkommercommissie, over de EHEC-besmetting van groente in Duitsland, BN De Stem, 30 mei.

„Als de wetenschap zo duidelijk is, dan moeten we geen tijd verspillen aan onruststokende deejays of politici die op valse claims vertrouwen om hun bangmakende campagnes te kunnen voeren. Ze maken de ene kwinkslag na de andere, net zoals mensen vroeger beargumenteerden dat de aarde plat is.”

De Australische premier Julia Gillard ontmoet tegenstand bij haar klimaatplannen, Herald Sun, 30 mei.

„Met Femke Halsema wordt de nieuwjaarsreceptie vast een stuk gezelliger. Wij staan óf bij de bar óf buiten.”

Margriet van der Linden, hoofdredacteur Opzij, twittert over de nieuwe commissaris van uitgeversconcern WPG, waar Opzij toe behoort, 31 mei.

„Wij zijn mordicus tegen elke quotering, of het nu vrouwen, allochtonen, arbeidsgehandicapten of welke groep dan ook zijn. Het werkt altijd stigmatiserend voor de groep. En er komen discussies over de definitie. Wie telt mee, wie niet. Telt een werknemer die na een hartinfarct weer aan de slag is mee? Dat soort discussies moeten we niet willen.”

Bernard Wientjes, voorzitter VNO-NCW, de Volkskrant, 31 mei.

„De Nederlandse vogelbescherming wil dat ganzen afgeschoten worden, maar de jagers weigeren. Wat is er nou grappiger dan dat.”

De Amerikaanse psycholoog Hal Herzog schreef het boek ‘We aaien ze, we haten ze, we eten ze’, Trouw, 31 mei.

„Terugtreiteren eigenlijk. Dat als ik lekker naar het strand ga, ik dan langs die gevangenis rij en kan denken: ik lekker wel en jij niet. We zijn nóg aardig voor hem, hij krijgt nog een proces. Dat kregen al die mensen die geboeid werden afgemaakt niet.”

Oud-Dutchbatter Derk Zwaan over de komst van Ratko Mladic naar Scheveningen, Algemeen Dagblad, 1 juni.