Buitenbad

De getijdenbaden van fotograaf Pim Vuik.

Als kind zwom hij graag tussen de kikkers in natuurzwembad Schuagt in Krimpen aan de Lek. In Australië verbaasde fotograaf Pim Vuik zich vele jaren later over de natuurbaden die hij daar langs de kust aantrof: tidal pools, getijdenzwembaden. Gemetselde of betonnen bakken aangebracht tussen de rotsen, die bij vloed onderlopen en waar bij eb gezwommen kan worden – in rustiger en warmer water dan in de aangrenzende zee, en met minder kans op kwallen, haaien of ander ongerief. Pim Vuik, reclamefotograaf, fotografeerde in de loop der jaren zo’n honderdveertig getijdenzwembaden in Australië, Schotland, Portugal, Spanje, Zuid-Afrika en Groot-Brittannië. De grillig gevormde baden vormen een intrigerende mengeling van wildernis en beschaving, zegt de fotograaf. „Het is de eeuwige strijd tussen mens en water.”

Galerie V!P’s in Amsterdam en Rotterdam vertegenwoordigt Pim Vuik. Zie ook vipsart.nl en pimvuik.nl