Britse minister voor overleg in Benghazi - Rusland waarschuwt voor grondoorlog

De Britse minister van Buitenlands Zaken William Hague, vorige maand in Londen. Vandaag kwam Hague aan in Benghazi voor overleg met de Overgangsraad en als steun aan de opstandelingen.
De Britse minister van Buitenlands Zaken William Hague, vorige maand in Londen. Vandaag kwam Hague aan in Benghazi voor overleg met de Overgangsraad en als steun aan de opstandelingen. Foto AFP / Ian Nicholson

De Britse minister van buitenlandse zaken William Hague is momenteel in Benghazi, de officieuze hoofdstad van de Libische opstandelingen. De bedoeling is dat hij met leden van de Nationale Overgangsraad spreekt, onder wie het hoofd van de raad, Abdul Jalil.

Hague is samen met de Britse minister voor ontwikkelingssamenwerking, Andrew Mitchell. De twee kwamen vandaag aan. Volgens Hague is het bezoek een blijk van steun richting de Libische opstandelingen, die nog altijd strijden tegen de troepen van Moammar Gaddafi. Hij ziet de Overgangsraad van Jalil als de belangrijkste partner in Libië.

Hague voegde daaraan toe dat de stand van zaken in het land besproken zal worden en dat hij uitkijkt naar de bijeenkomst met de International Contact Group on Libya, een overleggroep van westerse en Arabische staten, volgende week in Abu Dhabi.

Rusland waarschuwt voor grondoorlog

Ondertussen sprak de Russische minister van Buitenlandse Zaken, Sergei Lavrov, zich opnieuw uit tegen de NAVO-aanvallen in Libië.

“We weten dat Frankrijk en Groot-Brittannie gevechtshelikopters willen inzetten, maar wij hebben ons standpunt al gecommuniceerd. Waar de NAVO nu mee bezig is, leidt bewust of onbewust richting een grondoorlog. Dat zou erg jammerlijk zijn.”

Dat klinkt als harde taal, maar is uiteindelijk vooral een boodschap voor binnenlands gebruik, stelt NRC-correspondent in Rusland Michel Krielaars.

Rusland wil ermee laten blijken dat de NAVO nog altijd enigszins de vijand is. Ook Medvedev heeft zich onlangs in zulke bewoordingen uitgelaten, maar je moet dit opvatten als een politiek statement, bedoeld voor het eigen volk.

Lavrov reageerde op het nieuws dat de NAVO afgelopen nacht voor het eerst gevechtshelikopters heeft ingezet boven Libië. Shashank Joshi, Brits wetenschapper gespecialiseerd in defensie, legde tegenover Al Jazeera uit wat de voor- en nadelen van de helikopters zijn: