Bondage

Reiziger van beroep Ivo Weyel zet een bos bloemen recht.

Vrouwen die de lobby van het Parijse hotel George V binnenlopen, schikken altijd even hun haar. Niet omdat het buiten stormt en het kapsel is verwaaid, maar omdat het lijkt alsof er binnen een stevige bries staat. Dat komt door de bloemen. Die staan permanent in westenwindstand. Het lijkt alsof ze elk moment uit hun vazen kunnen worden geblazen. Ene Jeff Leatham heeft dat bedacht. En daar wordt streng op toegezien.

Op weg naar de wc kon ik op een ochtend de neiging niet weerstaan een bos recht te zetten. Maar op mijn terugweg – hoe lang duurt het doen van een plas? Eén minuut? – stond deze alweer scheef. Leatham is niet zomaar bloemist, maar floral designer, en tevens Artistic Floral Director van alle bijna honderd Four Seasons hotels, waar het George V onderdeel van is. Dat betekent dat je ook in Hongkong, Macau, Buenos Aires, Sharm el-Sheikh of waar ter wereld ook zijn zijwindgevoelige boeketten tegenkomt. En niet alleen in de lobby’s. Ook het welkomstboeket op de kamer staat scheef, net als de orchidee in de badkamer. Leatham is er wereldberoemd mee geworden. Hij schreef er een boek over, en toen nog een, en mocht daar bij Oprah Winfrey over komen vertellen. Wat er nou zo bijzonder aan is, blijft voor mij een raadsel. Want het is zo simpel, dus do try this at home: men neme een hele hoge vaas, vulle die tot de nok met water, binde drie bossen bloemen in stevig sm-bondage samen en zette die – de stelen ternauwernood in het nat – in wankel evenwicht vijfenveertig graden schuin bovenin die vaas. Klaar. En dan liefst zo’n tien vazen naast elkaar in rechte lijn, want Leatham werkt het liefst in slagordes.

Ik vroeg de manager van het Four Seasons in Hongkong of hij wel eens een tuiltje viooltjes mag neerzetten, bijvoorbeeld rechtop. Nee, dat mag hij niet. En wat dat kost, al die boeketten, want de hotels staan er vol mee, tot in de wc’s (bosje schuine witte calla’s dat met een klein duwtje zo in de plee dendert). Hij mocht dat niet vertellen.

Navraag via via leverde een bedrag van 1,5 miljoen euro op. Dat geeft alleen al het George V jaarlijks uit aan die schuine bloemenhandel. Maar laten we er niet al te moeilijk over doen, want ons land vaart er wel bij. Leatham zweert namelijk bij Hollandse bloemen. Voor het George V worden wekelijks veertienduizend bloemen uit Aalsmeer naar Parijs gevlogen. Die arriveren elke maandag om klokke zeven in het hotel, waar een heel leger werknemers van Leatham klaar staat om alles schuin af te snijden. Leatham is daar niet zelf bij. Die werkt intussen aan zijn derde boek.

Zie de zijwindvazen van Jeff Leatham op fourseasons.com/paris

    • Ivo Weyel