Barbecue met hete kokos

De bast van kokosnoot is veel beter voor uw zomerse braadpartij.

Fout. Een gezellige barbecue op houtskool. Dat lijkt een goed idee, maar dat is het niet. Houtskool als brandstof is niet duurzaam en ook nog vrij duur. En het leidt tot de nodige CO2-uitstoot. Jawel, u kunt een voorraad kopen uit een duurzaam beheerd bos; dan is de uitstoot afgevangen door nieuwe bosaanplant. Maar in Nederland is er slechts één officiële leverancier van FSC-houtskool actief, meldt Stichting Milieu Centraal op haar website. Bij het barbecuen op houtskool komen bovendien gevaarlijke stoffen vrij, waaronder fijnstof. Rook met deze stoffen kan gezondheidsklachten veroorzaken, vooral bij mensen met ademhalingsproblemen, of overlast bij de buren. Voor een barbecue van vier personen is circa 2,5 kilo houtskool nodig. Het afval dat u daarvan overhoudt, de as, mag ook niet in de gft-bak omdat as het composteerproces verstoort. Niet doen dus.

Goed. Een beter alternatief zijn kooltjes die gemaakt zijn van de bast van kokosnoten. Ze gloeien sneller, blijven langer warm, zijn over het algemeen reukloos, produceren weinig rook en verbruiken maar een derde van wat je normaal met houtskool nodig hebt. Elke duizend kilo geproduceerde kokosnootbast staat volgens Ecobrasa, een leverancier van dergelijke producten, gelijk aan vijftig bomen met een diameter van 15 centimeter die gekapt moeten worden om eenzelfde hoeveelheid houtskool te produceren. Uit reacties van barbecuegebruikers blijkt dat er geen plotse vlammen zijn als er vet op drupt. Een kokoskooltje gloeit ook langer dan een houtskooltje. Kijk wel na of er milieuvriendelijk bindmiddel is gebruikt: in de briketten van Barbe-Mate is volgens de producent een extract van rijst of cassave verwerkt. Zo krijg je geen chemische bijsmaak aan het eten. Mis je toch die typische rooksmaak van hout, gooi er dan wat blokjes tuinhout bij. Zelfs bij vlees met een lange baktijd – zoals spareribs – verbruik je minder en is de smaak optimaal.

Piet Depuydt

    • Piet Depuydt