‘Ajax nooit meer huldigen op Museumplein’

Festiviteiten op het Museumplein. Foto AP

Huldigingen van Ajax moeten in Amsterdam nooit meer op het Museumplein plaatsvinden. Een dergelijk evenement gaat gepaard met grote veiligheidsrisico’s.

Voetbalstadion Arena en de omgeving zijn beter toegerust op een huldiging, zeggen politie en veiligheidsdeskundigen vandaag in Het Parool. Daar is voldoende ruimte, kunnen bezoekersstromen beter worden gecontroleerd en staan geen musea die beschadigd kunnen worden. Het Van Gogh Museum en het Stedelijk Museum liepen samen honderdduizenden euro’s aan schade op door vandalisme tijdens de huldiging.

De krant maakte een reconstructie van de huldiging van de landskampioen op 15 mei. De gemeente verwachtte toen dat er vijftigduizend mensen op de huldiging zouden afkomen. Dat werden er honderdduizend. Grote groepen zorgden onder invloed van drank en drugs voor problemen. Volgens de deskundigen was het puur geluk dat er geen grote ongelukken gebeurden.

Doordat het Museumplein is ingesloten door bebouwing kon geen mobiele eenheid worden ingezet. Dan zouden er mensen in de verdrukking zijn gekomen. De politie beperkte zich op 15 mei daarom tot het ‘beheersen van de massa’. De politie hield rond de huldiging 64 mensen aan.

    • Hans Klis