Zou toch fantastisch zijn, morgen debuut in Oranje

Bondscoach Bert van Marwijk wilde hem eigenlijk voornamelijk observeren op de trainingen. Maar na het wegvallen van Michel Vorm, die zes weken is uitgeschakeld door een gebroken hand, maakt Tim Krul (23) een grotere kans om het doel van het Nederlands elftal te verdedigen in de oefenduels met Brazilië (morgen) en Uruguay (woensdag). Hij speelde vanaf z’n negende bij ADO Den Haag en maakte als zeventienjarige de overstap naar het Engelse Newcastle United.

1Het was waarschijnlijk al een verrassing voor je dat je werd geselecteerd, nu gloren zelfs speelminuten.

„Ja, ik vond het al super dat ik bij de voorselectie zat. De bondscoach heeft altijd gezegd dat hij me pas kon oproepen als ik zou keepen bij Newcastle. Het afgelopen seizoen heb ik 25 duels onder de lat gestaan, daar zaten enkele mooie bij. Zoals een 0-1 zege bij Arsenal, de 5-1 winst op Sunderland en ook tegen Manchester United (0-0) werd ik niet gepasseerd.”

2Heb je na die wedstrijd nog gesproken met Edwin van der Sar?

„We praatten dan altijd even vijf minuten bij. Van kinds af aan is Edwin mijn idool geweest. Nog steeds vind ik hem de beste keeper die er rondloopt. De rust die hij uitstraalde, het meevoetballen, het lezen van de wedstrijd, dat waren zijn sterke punten. Ik kon leren van zijn keuzes die hij maakte. Blijf je staan of kom je uit je doel? Zaken die hij als geen ander beheerste door zijn ervaring.”

3Op 18 september 2010 kreeg je voor het eerst een kans je te bewijzen met Newcastle. Sinds je vertrek naar Engeland, zes jaar geleden, keepte je echter slechts zo’n zeventig wedstrijden. Heb je dan een goede keuze gemaakt?

„Toen ik van ADO kwam was ik nog een jeugdkeeper en een moederskindje. Ik kon veel leren van eerste doelman Shea Given en spelers als Michael Owen en Alan Shearer. Maar het ging mij ook om het volwassen worden, de mentale kant van die overstap. Dat gaat in het buitenland toch sneller. Ik heb vaak op de bank gezeten, maar het afgelopen seizoen heeft alles goed gemaakt. Ik heb de juiste weg bewandeld en ik hoop die basisplaats niet meer af te staan.”

4Wat zijn nog punten die je moet verbeteren?

„Heel veel. Alles wordt beter door meer wedstrijden te keepen. Ik heb vaak de neiging van mijn lijn te komen om verdedigers te helpen. Dat liep afgelopen seizoen een paar keer verkeerd af, maar daar leer je van. Soms moet je beslissen: laat ze het zelf maar oplossen. Dat is echt een kwestie van ervaring. Met mijn 1 meter 92 heb ik mijn lengte mee. Dat is in Engeland met al die hoge ballen wel belangrijk. Toch voel ik me geen lijnkeeper, ik kan er zeker ook goed uitkomen. Meevoetballen hoeft in Engeland lang niet zoveel als in Nederland.”

5Zien we je nog terug in Nederland?

„Voorlopig niet. Ik heb hard gewerkt om in de Premier League te kunnen keepen. Daar is een traject van opleiden en verhuren aan vooraf gegaan. Het zou nu fantastisch zijn als ik mag debuteren in Oranje.”

    • Erik Oudshoorn