Zijlstra houdt meer van klassiek

Het is „niet zijn smaak”, zegt staatssecretaris van cultuur Halbe Zijlstra over Mea Culpa van Christoph Schlingensief op de opening van het Holland Festival. Hij houdt meer van „klassieke opera”. Maar hij was, zeker door het eerste deel, af en toe wel overdonderd. „Schlingensief wil hier heel veel: hij wil zijn hele oeuvre in één stuk verwerken en hij verzet zich tegen zijn naderende dood.”

Heeft het stuk de staatssecretaris ook ontroerd? „Dat niet.” Hoewel: het lied van de 82-jarige sopraan Elfriede Rezabek vond hij wel erg mooi. Ook was hij geporteerd van de inzet van amateurspelers.

Goed aan het Holland Festival, vindt Zijlstra, is de combinatie van grote namen en experiment. „Dit was wel experimenteel.” Alleen een mainstream, middle of the road-festival, dat is niet interessant, vindt Zijlstra. Betekent dat dat hij het Holland Festival zal sparen? „A-merken gaan we niet weggooien.” Is Schlingensief een A-merk? „Het hele festival is een A-merk.” Mede door het experiment dus. Wat zegt dat over zijn voorgenomen bezuinigingen? „Dat zien we op 10 juni.”