Wonen in een taart in Almere

In Almere staat een huis dat door kinderen is bedacht, het KlokHUIS. Als je in bad ligt kun je naar de sterren kijken. Er zijn trappen, maar ook een glijbaan.

Almere 30-5-2011 Het Klokhuis Foto NRC H'Blad Maurice Boyer

Een huis in de vorm van een taart, dat is het Klokhuis in Almere. Volgende week woensdag gaat prinses Máxima de taart feestelijk openen. Dan wordt dit het eerste architectuurcentrum in Nederland alleen voor kinderen.

Alles aan het KlokHUIS ziet er raar en grappig en anders uit. De ideeën kwamen allemaal van kinderen die meededen aan een prijsvraag die het tv-programma Klokhuis organiseerde. Zij mochten bedenken hoe het huis er uit zou zien en hoe je er kon eten, slapen, spelen, wassen & plassen. Er kwamen meer dan 1100 inzendingen binnen. Daarna heeft de architect en filmmaker Jord den Hollander de winnende ideeën tot één geheel gemaakt.

Eén van de inzenders wilde het liefst „onder de zee slapen en door de zee naar de sterren kijken”. Dat kan in het klokHUIS. Daan kijk je omhoog dwars door een vijver met vissen naar de hemel. Iemand anders wilde „in bad naar de sterren kijken”. Ook dat kan: op een balkom op de eerste verdieping staat een ligbad met erboven een raam. Eten in een slakkenhuis, met de keuken in het midden? Kan ook.

„Een gebouw is eigenlijk een soort lichaam”, zegt Jord den Hollander. „Dat kun je zien aan de ventilatie, de lucht stroomt door blauwe zakken die net als je longen zich volzuigen en weer leeglopen. Je kunt de leidingen ook over de muren zien lopen, dat zijn de zenuwbanen van het huis.”

Het KlokHUIS is zuinig met energie: het heeft zonnepanelen, een windmolen waar de glijbaan zich omheen slingert en twee soorten water, drinkwater en grijswater. Op de wc kun je kiezen waar je mee wilt doorspoelen.

„Kinderen hebben ook speciale dakpannen ontworpen met vogelhuisjes”, vertelt Jord den Hollander. ,,Voor de trekvogel in de vorm van een caravan, voor de zeevogel een vuurtoren, voor de vreemde vogel een koffer. En er is een vogelhuisje met een klok erop voor de klokhuisvogel!”

Het huis, of beter gezegd de taart, staat in een ‘vijver’ van blauw kunstgras in de vorm van het klokhuis van een appel. „Nu kun je op Google Earth de vorm van het klokhuis onderscheiden”, zegt de architect. Onder de ‘schotel’ waar de taart op staat staan de heipalen scheef, net als de vingers van een ober die een taart omhoog houdt.

Tot woensdag blijft er één spannende vraag open: zal prinses Máxima bij de feestelijke opening ook van de glijbaan af roetsjen? Moet wel, vind ik. Dan is het pas écht feest.

Wil je met een groep of je klas het KlokHUIS bezoeken? Kijk op www.kindercasla.nl of bel 036-5386842. Bij de opening verschijnt ook een boek over het ontstaan van het KlokHUIS.

    • Tracy Metz