WHO: EHEC-bacterie is nieuw en zeer giftig

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is de EHEC-bacterie die nu rondwaart in Duitsland nooit eerder bij patiënten gevonden.

De WHO maakte dit gisteren bekend op basis van nieuw onderzoek. Het zou gaan om een mutatie van twee reeds bekende bacteriën. Intussen is het ook niet meer zeker of komkommers en andere groenten wel de bron van besmetting zijn, zoals tot nu toe werd aangenomen. Zeker vijftienhonderd mensen zijn al ziek geworden. De WHO wacht nog op nieuwe informatie uit laboratoria. Met name Chinese wetenschappers in het Geneninstituut in Shenzhen hebben geconstateerd dat de genenstreng van de bacterie nieuwe genen bevat, die de bacterie resistent maken tegen bepaalde antibiotica. Bovendien is de bacterie zeer giftig en besmettelijk, aldus de Chinezen. EHEC-uitbraken komen vaker voor, maar de huidige dodelijke uitbraak is vermoedelijk het gevolg van een mutatie. (NRC)