Westen eist einde geweld Jemen, maar opnieuw doden in Taiz

In Taiz kwam het vandaag tot gewelddadige confrontaties tussen regeringstroepen en anti-regeringsbetogers. Foto AP / Yemen Lens

De Verenigde Staten en Frankrijk hebben de strijdende partijen in Jemen opgeroepen onmiddellijk een staakt-het-vuren in acht te nemen. Vanuit de zuidelijke stad Taiz kwamen vanavond echter weer berichten over dodelijke gevechten.

Bij een confrontatie tussen regeringssoldaten en betogers in Taiz vielen volgens bronnen rond het Jemenitische leger zes doden. Onder de doden zouden vier militairen en twee demonstranten zijn. Ook zijn er volgens ooggetuigen 54 gewonden gevallen, waaronder dertig burgers.

Het Witte Huis riep alle strijdende partijen in Jemen vanavond op om af te zien van verder geweld. De Amerikanen veroordeelden ook de aanval op het paleis van president Ali Abdullah Saleh van vanmiddag. Daarbij vielen drie doden en raakte de president lichtgewond. De VS stelden in een verklaring dat ‘geweld de problemen van Jemen niet kan oplossen’.

Frankrijk deed vanavond een vergelijkbare verklaring uitgaan. Het land zegt ‘ernstig bezorgd’ te zijn over de verslechterende veiligheidssituatie in hoofdstad Sanaa en riep op tot een ‘snelle en rustige’ politieke machtsoverdracht. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken riep alle Fransen die nog in Jemen verblijven op om het land zo snel mogelijk te verlaten.

    • Pim van den Dool