'Wereldwijde oorlog tegen drugs is mislukt'

Een adviescommissie van internationale zwaargewichten dringt aan op de legalisering van cannabis.

De Global Commission on Drugs Policy, waarin onder meer voormalig VN-hoofd Kofi Annan zetelt, kwam gisteren met een rapport over de international drugsbestrijding. Volgens de commissie wordt er teveel de nadruk gelegd op het verbieden van drugs en het gevangenzetten van druggebruikers. Volgens de commissie is het beter om cannabis en mogelijk ook andere drugs te legaliseren. Dat zou de georganiseerde misdaad ondermijnen en de volksgezondheid ten goede komen. „De wereldwijde oorlog tegen drugs heeft gefaald, met verwoestende gevolgen voor individuen en samenlevingen in de hele wereld”, zo staat er in het rapport. Volgens de studie leidt de legalisering van drugs niet tot significant meer gebruik. „Het moment is aangebroken om het taboe hierop te doorbreken”, aldus Cesar Gaviria, de ex-president van Colombia.

De Verenigde Staten en Mexico wezen de bevindingen van de commissie onmiddellijk af. De commissie telt 19 leden, onder wie Kofi Annan, de huidige Griekse premier George Papandreou, de Britse zakenman Richard Branson, de Peruaanse schrijver Mario Vargas Llosa en de Amerikaan George Schultz, die verschillende ministersfuncties vervulde onder Richard Nixon en Ronald Reagan.

Volgens de commissie heeft het repressieve beleid de georganiseerde misdaad juist aangewakkerd en het drugsgebruik niet verminderd. Integendeel: het wereldwijde heroïnegebruik is tussen 1998 en 2008 met 35 procent toegenomen, dat van cocaïne met 27 procent en dat van cannabis met 8,5 procent, aldus in het rapport geciteerde gegevens van de Verenigde Naties. Volgens de commissie kunnen de miljoenen aan belastinggeld die door regeringen worden besteed aan repressie beter worden gebruikt voor volksgezondheid. (Reuters)