Wat denk je zelf?

DEN HAAG 02-06-2011. stadhouderslaan. ado jeugd doet workshop in gemeentemuseum den haag. jos v leeuwen

Heel veel zin hadden de spelers van de C2 van ADO Den Haag (tot 14 jaar en kampioen van Nederland) niet om op deze zonnige Hemelvaartsdag naar het Gemeentemuseum te gaan, erkent trainer Arie van der Padt. Maar trainer en club hechten er belang aan dat de voetballers zich ook buiten het veld ontwikkelen. Daar hoort een museumbezoek bij, vindt ADO.

Het Gemeentemuseum in Den Haag probeert sinds bijna twee jaar nieuwe groepen bezoekers te trekken. „De hoogopgeleide 50-plussers komen toch wel, maar wij willen ook andere mensen bereiken”, zegt adjunct-directeur Hans Buurman, initiatiefnemer van het ‘stadsdelenproject’.

Het Gemeentemuseum biedt inwoners van telkens een wisselend stadsdeel een paar maanden lang gratis entree. Wanneer mensen met een groep van tien of meer komen, krijgen ze een gratis rondleiding. Als de groep groter is dan dertig personen regelt het museum gratis busvervoer. Per doelgroep worden passende rondleidingen verzorgd. Daarnaast organiseert het Gemeentemuseum speciale avondopenstellingen, onder meer om drukke tweeverdieners tegemoet te komen. Daarnaast is voormalig journalist Barbara Berger ingehuurd om mensen in de wijk warm te maken voor een museumbezoek. Via traditionele kanalen, zoals de moskeebesturen of buurthuizen, boekt ze weinig succes. Berger struint onder meer bibliotheken, winkelcentra en flats af. „Elke flat heeft wel een soort moeder overste. Als je die overtuigt volgt de rest bijna vanzelf.”

Het Gemeentemuseum noemt het project een „doorslaand succes”. Ruim 25.000 Hagenaars bezochten het museum in de afgelopen twee jaar. Het vierde stadsdeel, Leidschenveen-Ypenburg, is de komende maanden aan de beurt.

In totaal kost het vier jaar durende project 800.000 euro. Vijf ton daarvan bestaat uit subsidie, vooral afkomstig van diverse fondsen, drie ton legt het museum zelf bij. Buurman: „Mensen moeten wel eerst kennismaken met kunst om te weten of ze daar enthousiast van worden.”

Zullen de voetballertjes van ADO binnenkort nog eens naar het Gemeentemuseum gaan? „Wat denk jezelf”, zeggen twee jongens lachend. Een graffiti die ze zojuist onder begeleiding van een docent van het museum maakten mag blijven staan.

Brian van der Bol

    • Brian van der Bol