VVD en CDA willen bezuinigingen op Defensie aanpassen

Een Leopard 2 A6 gevechtstank. Foto Defensie

De regeringspartijen VVD en CDA willen met steun van gedoogpartner PVV de bezuinigingsplannen op Defensie aanpassen. Opzet is minder te snijden in de operationele kracht van de krijgsmacht. De partijen zullen maandag met concrete wijzigingsplannen komen, schrijft politiek redacteur Mark Kranenburg vanmiddag in NRC Handelsblad.

Op maandag vindt het debat plaats over de voorstellen van Defensie-minister Hillen om voor bijna één miljard euro te bezuinigen.

Het totale bedrag aan bezuinigingen laten de partijen ongemoeid; ze willen schuiven in de bezuinigingsposten. Volgens de coalitie moet er meer gekort worden op ondersteunende diensten van defensie en in de bestuurslaag. “Het gaat ons om more indians, less chiefs“, aldus Tweede Kamerlid Raymond Knops (CDA) in NRC.

Mark Kranenburg schrijft verder het volgende in NRC:

De regeringspartijen vinden dat defensie meer taken kan uitbesteden, bijvoorbeeld delen van het materieelonderhoud. Ook kan geld worden gevonden door de defensieorganisatie doelmatiger te laten werken. Het budget dat hierdoor vrijkomt, kan worden gebruikt om bijvoorbeeld een deel van de helikoptercapaciteit op peil te houden. In de huidige plannen van minister Hillen worden alle zeventien Cougar-helikopters afgestoten.

De regeringspartijen willen met hun wijzigingsvoorstellen, waarover ze achter de schermen nog druk overleggen, een aantal ingrepen matigen. Zo wordt bekeken of maatregelen zodanig kunnen worden uitgevoerd dat ze later nog omkeerbaar zijn. Om die reden hebben de partijen al eerder onderzocht of niet toch een deel van de tankcapaciteit overeind kan worden gehouden.

Minister Hillen is van plan alle zestig Leopardtanks van het Nederlandse leger te schrappen. Dit levert 91,4 miljoen euro aan bezuinigingen op.

Lees vanmiddag in NRC Handelsblad een uitgebreider artikel over de bezuinigingsplannen die VVD en CDA willen aanpassen. Het artikel valt vanaf 16.00 uur te lezen in de digitale editie.

    • David Haakman