VS verkoopt aandelen Chrysler aan Fiat

Een Chrysler op een autoshow in New York, begin april. Foto Reuters / Jessica Rinaldi

De Amerikaanse overheid verkoopt zijn aandelenbelang van 6 procent in Chrysler aan Fiat. Hierdoor krijgt Fiat de volledige zeggenschap over het Amerikaanse autobedrijf. Met de transactie is zo’n 560 miljoen dollar gemoeid, omgerekend zo’n 400 miljoen euro.

Door de verkoop van het Amerikaanse belang krijgt Fiat nu 52 procent van de aandelen van Chrysler in handen.

Fiat begon met het verwerven van een belang toen Chrysler in 2009 in de problemen raakte door de financiële crisis. Chrysler ging failliet en maakte met overheidssteun een doorstart. Daarna stapte Fiat in het bedrijf. De eerste 20 procent kreeg Fiat in ruil voor technologie. Chrysler heeft sinds de crisis flink in de kosten gesneden en rapporteerde over het eerste kwartaal van 2011 een winst van 116 miljoen dollar (81 miljoen euro).

De aankondiging van de deal met Fiat kwam aan de vooravond van een gepland bezoek van Obama aan een Chrysler-fabriek in Toledo, Ohio. Daar zal hij naar verwachting het succes van de Amerikaanse reddingsoperatie benadrukken.

    • David Haakman