Mladic hoort de aanklachten

Former Bosnian Serb Gen. Ratko Mladic is seen behind his lawyer as he removes his hat in the court room during his initial appearance at the U.N.'s Yugoslav war crimes tribunal in The Hague, Netherlands, Friday June 3, 2011. Mladic told a United Nations war crimes court Friday he is "a gravely ill man" as he was arraigned on an 11-count indictment charging him with orchestrating the worst atrocities of a war that claimed 100,000 lives. (AP Photo/Martin Meissner, Pool) Mladic tijdens zijn eerste procesdag. Foto AP / Martin Meissner

Even voor tien uur vanmorgen is Ratko Mladic voor het eerst voorgeleid in het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Hij hoort de formele aanklacht en kan onschuldig of schuldig pleiten.

Update 11:30 Lees hier over het verloop van de eerste procesdag van Ratko Mladic.

Mladic wordt onder meer verdacht van genocide, misdaden tegen de menselijkheid en oorlogsmisdaden. De belangrijkste punten:

Srebrenica
Mladic wordt ervan verdacht de massamoord in Srebrenica van juli 1995 te hebben georkestreerd. Daar werden 8000 islamitische mannen en jongens in zes dagen gedood, de ergste massamoord op Europees grondgebied sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Misdaden in Bosnië
Hij wordt ervan verdacht zich in Bosnië schuldig te hebben gemaakt van genocide, vervolging, uitroeiing, moord, deportatie en onmenselijke handelingen, waarbij veel mensen gedood, verkracht, gemarteld, opgesloten en uitgezet zijn.

Het beleg van Sarajevo
Mladic zou het beleg van Sarajevo hebben geleid. De stad werd vanaf mei 1992 44 maanden belegerd en 10.000 burgers kwamen om. Ze werden door mortiervuur gedood vanaf de heuvels rondom de stad, of neergeschoten door sluipschutters.

Gijzelaars
Hij zou tweehonderd VN-soldaten tussen 26 mei en 2 juni 1995 in gijzeling hebben genomen. Ze werden vastgehouden op strategische posities waarvan Mladic verwachtte dat NAVO-bombardementen zouden plaatsvinden, om op die manier de bombardementen te voorkomen.

De verwachting is dat Mladic zich niet zal uitspreken over de aanklacht, maar om dertig dagen uitstel zal vragen. Daar hint zijn advocaat in elk geval op. Het kan ook nog dat Mladic onschuldig of schuldig pleit. Zwijgen zal worden gezien als het pleiten voor onschuld.

In elk geval zal bij de voorgeleiding vandaag meer duidelijk worden over welke lijn hij kiest in zijn verdediging. De harde ontkenning of vertraging.

De zitting is inmiddels gesloten, en zal op 4 juli worden voortgezet. Lees hier terug hoe de eerste procesdag verliep.

    • Peter van der Ploeg