Dit is een artikel uit het NRC-archief

Zorg

‘Drie doden bij aanval op Saleh’, president zelf ‘in ziekenhuis’

Ali Abdullah Saleh, begin april. Bij een aanval op zijn presidentiële paleis kwamen vandaag vier mensen om. Saleh zelf zou lichtgewond zijn.
Ali Abdullah Saleh, begin april. Bij een aanval op zijn presidentiële paleis kwamen vandaag vier mensen om. Saleh zelf zou lichtgewond zijn.

Bij de aanval op de Jemenitische president Saleh, waarbij hij zelf ‘lichtgewond’ zou zijn geraakt, zijn vier anderen omgekomen. Drie beveiligers vonden de dood en een imam is gewond, volgens de Jemenitische staatsomroep.

Een westerse diplomaat verklaarde tegenover persbureau Reuters dat Saleh zelf ongedeerd is. Eerder vandaag claimde de Jemenitische oppositie dat hij was omgekomen bij de aanval; berichten die snel daarna vanuit verschillende hoeken werden tegengesproken. Volgens een regeringsmedewerker raakte Saleh niet ernstig gewond en kon hij in het paleis worden behandeld. Een andere bron binnen zijn partij stelde echter tegenover Reuters dat hij in het militair ziekenhuis ligt.

De staatsomroep noemde de aanval, die tijdens het vrijdaggebed in het presidentiële paleis plaatsvond, “laf”. Maar: “Zijne excellentie, de president, is in goede doen.”

De Jeminitische oppositieleider Sadek al-Ahmar ontkent dat zijn invloedrijke Hashid-stam achter de aanval zat. Hij legde de schuld bij Saleh zelf en zei dat het een gevolg was van de onrust op de straten van de hoofdstad Sana’a.