Verjaring van misdrijven wordt afgeschaft. ? Zinvolle maatregel of hol populisme De JSF staat vandaag opnieuw ter discussie. Nutteloos speeltje of goede investering?

Proces tegen Rara-lid René Roemersma. Hij werd eind jaren tachtig vrijgesproken van aanslagen op vestigingen van de Makro, wegens onrechtmatig verkregen bewijs. De verdachte toonde indertijd weinig respect voor de rechtbank, met zijn schoenen op de balie. Foto Hollandse Hoogte Nederland, Amsterdam, 1988 Proces tegen Rara - verdacht i.v.m. de aanslagen op Makro en Shell. De verdachte Rene Roemersma toont geen respect voor de rechtbank en zit er gemakkelijk bij met schoenen op de balie. Justitie. Rechtszitting. Normen en waarden. terroristische organisatie Foto: Bert Verhoeff/Hollandse Hoogte originele id: 362242 K85418-6 lade 106 = Justitie Rechtszaak Hollandse Hoogte

Het kabinet heeft net een wetsontwerp ingediend waarin de verjaring van misdrijven met een maximumstraf boven 12 jaar wordt afgeschaft. Aanleiding was het tv-programma Andere Tijden waarin anti-apartheidsactivist René Roemersma bekende dertig jaar terug drie Makro-vestigingen in brand te hebben gestoken. Hij ging vrijuit. Tot verontwaardiging van de Kamer waren de misdaden verjaard. De wet past in de tijdsgeest van repressiever beleid. Maar is ze ook zinvol? nrc.next plaatst het besluit in perspectief.

    • Folkert Jensma