Uitgelicht

Zur ARTE-Sendung Auf der Suche nach dem GedŠchtnis: Der Hirnforscher Eric Kandel 2: Eric Kandel, Professor an der Columbia University New York und Senior Investigator am Howard Hughes Medical Institute, New York Foto: WDR Honorarfreie Verwendung nur im Zusammenhang mit genannter Sendung und bei folgender Nennung "Bild: Sendeanstalt/Copyright". Andere Verwendungen nur nach vorheriger Absprache: ARTE-Bildredaktion, Silke Wšlk Tel.: +33 3 881 422 25, E-Mail: bildredaktion@arte.tv

Film

Evelyn (Bruce Beresford, 2002, VS/D/NL/GB). Pierce Brosnan was producent én hoofdrolspeler van op waargebeurde geschiedenis gebaseerd drama over eenvoudige Ierse timmerman die in het Dublin van de vroege jaren 50 hemel en aarde beweegt om de voogdijschap te heroveren over zijn in weeshuizen ondergebrachte kinderen. Ook met Stephen Rea, Alan Bates, Aidan Quinn. RTL8, 20.30-22.30u.

Pirates of the Caribbean: Dead Man’s Chest (Gore Verbinski, 2006, VS). In tweede film over piraten met o.a. Johnny Depp en Orlando Bloom blijkt kapitein Jack Sparrow een bloedschuld te hebben bij de kapitein van de Vliegende Hollander. Maar het werkelijke avontuur is de virtuoze wijze waarop alle invallen, grappen, terzijdes en stunts bij elkaar worden gehouden. Ook met Keira Knightley.Eén, 20.40-23.05u.

The Fisher King (Terry Gilliam, 1991, VS). Lusteloze ex-radiokoning Jeff Bridges wordt van zelfmoord weerhouden door verpauperde ex-mediëvist Robin Williams en herwint zelfrespect. Zowel een sprookje over dolende ridders in Manhattan als een messcherpe analyse van relationele onmacht. Ook met Mercedes Ruehl, Amanda Plummer.Comedy Central, 22.00-00.40u.

Emma (Douglas McGrath, 1996, VS). Gwyneth Paltrow sprankelt in titelrol in overigens bijna gewichtloze verfilming van roman van Jane Austen (1775-1817), de postume koningin van de elegante cinema. Even zelfingenomen als kwetsbare Emma heeft zich voorgenomen de simpele Harriet Smith naar behoren aan de man te brengen.Ned.2, 23.25-01.30u.

Informatief

Kluge Pflanzen. Film van Volker Arzt en bioloog Immanuel Birmelin. Zij laten in vertraagd opgenomen en versneld afgespeelde beelden zien hoe planten hun eigen leven vormgeven, hoe ze in staat zijn om te communiceren en om strategieën te ontwikkelen. In dit tweede deel laten planten hun communicatieve vaardigheden zien: ze zenden en ontvangen berichten, bespieden elkaar en als ze geen oplossing weten proberen ze bondgenootschappen te sluiten. Planten zijn, kortom, sensibel en communicatief. Arte, 19.30-20.15u.

Auf der Suche nach dem Gedächtnis - der Hirnforscher Eric Kandel. Neurowetenschapper Eric Kandel wijdt zich al een halve eeuw aan onderzoek naar moleculaire processen in hersenen en ontving in 2000 de Nobelprijs voor de ontdekking van CREB, een proteïne dat een rol speelt bij het kopiëren van stukjes DNA en essentieel is bij het toevoegen van herinneringen aan het langetermijngeheugen. Als slachtoffer van de nazi’s – op zijn negende moest zijn familie Oostenrijk ontvluchten – meent hij dat de ervaringen in zijn jeugd medebepalend zijn geweest voor zijn onderzoek. Filmmaker Petra Seeger werkte twee jaar aan deze film die werd opgenomen in Parijs, Wenen en New York.Arte, 21.40-23.15u.

Die Himmelsläufer von New York. Al meer dan 120 jaar bouwen leden van de Mohawk mee aan de skylines van Amerika. Ze worden ‘skywalkers’ genoemd, vanwege hun vermogen om schijnbaar zonder enige angst de stalen skeletten te bouwen waarmee wolkenkrabbers geconstrueerd worden. Filmmaker Katja Esson lukte het om toegang te krijgen tot deze nog steeds aan de rand van de Amerikaanse samenleving levende en mediaschuwe oer-Amerikanen.Arte, 23.15-00.30u.

Amusement

Jong talent: Samba Schutte. Serie over jong cabarettalent. Vanavond de Mauretaans-Nederlandse, in Ethiopië opgegroeide entertainer Samba Schutte. Hij reist tegenwoordig met zijn show Hakili Jambar (De Geest van een Krijger) de hele wereld rond. Een deel van die show wordt vanavond uitgezonden. Ned.3, 20.00-20.25u.

Van Duin op z’n best. Mijnheer Wijdbeens bezoekt bekende Nederlanders om met hen favoriete fragmenten uit vroegere shows van André van Duin te bespreken en te bekijken. Ned.1, 21.30-22.25u.

Sport

Voetbal: Oostenrijk - Duitsland. Verslag van de EK-kwalificatiewedstrijd in het Ernst Happel Stadion in Wenen. Wordt om ongeveer 22.50u gevolgd door samenvattingen van overige kwalificatiewedstrijden. ARD, 20.15-23.30u.

Voetbal: België - Turkije. Verslag van de EK-kwalificatiewedstrijd in het Koning Boudewijn Stadion in Brussel. Canvas, 20.35-22.55u.

Radio

Nachtconcert. The Academy of St. Martin-in-the-Fields o.l.v. Neville Mariner met Veronika Eberle, viool, in Dansen van Galantá vanKodály; het Vioolconcert op. 53 van Dvorák; en de Zevende Symfonie van Beethoven. Radio 4, 01.02-02.30u.

Radio 6 live. Voorbeschouwing op het Tonejazz Festival dat volgende week begint. Radio 6, 23.02-01.00u