Te veel hoge piefen

Leden Tweede Kamer juni 2010

Marcial Hernandez (37), sinds vorig jaar Tweede Kamerlid voor de PVV. Voor hij de politiek in ging, had hij zestien jaar diverse functies bij de Koninklijke Landmacht. Zo was hij majoor bij het Regiment Geneeskundige Troepen.

„Ik zal eerlijk zijn: het wordt maandag een heel, heel zwaar debat. Al zullen mijn collega’s van de VVD en het CDA het nog zwaarder hebben dan ik. De PVV is altijd het eerlijkst geweest over de bezuinigingen op defensie. In ons verkiezingsprogramma stond 1,1 miljard aan bezuinigingen en we naderen nu de 1 miljard.

„Maar wij moeten die pil ook slikken. Het blijft een zware opgave: één op de zeven mensen bij defensie verliest z’n baan, al dan niet gedwongen. Los van het feit dat het ontzettend zuur is, bieden deze bezuinigingen natuurlijk ook kansen. We kunnen eindelijk orde op zaken stellen bij de staven. De krijgsmacht heeft een groot waterhoofd, dat kun je niet verkopen. Er lopen te veel hoge piefen rond. En kijk eens naar de nieuwe Kromhout Kazerne in Utrecht. Dat is een ontzettend luxe complex met marmeren vloeren en terrassen met leren stoelen. Terwijl er voor de soldaten die we naar Afghanistan sturen geen schoenen en sokken meer zijn.

„Ik krijg best wel wat mails van oud-collega’s. Het is niet zo dat ik ze allemaal beantwoord, maar oud-collega’s die ik persoonlijk ken, mail ik zeker terug. Als oud-militair vind ik dat ik de mooiste portefeuille heb van de fractie. Ik zou met niemand willen ruilen. Mensen vragen mij vaak of ik het werk bij de landmacht niet mis. Nee hoor, ik ben er elke dag mee bezig. Alleen zit ik nu aan de andere kant. Nu kan ik echt meepraten.”