Syrische troepen schieten opnieuw tientallen mensen dood

Een door een burgerjournalist gemaakte foto van een protest van vandaag in de noordelijke plaats Kfar-Nebel. Foto AP

In de Syrische stad Hama zijn vandaag zeker 27 anti-regeringsbetogers doodgeschoten bij een massademonstratie tegen president Al-Assad. Ook in andere Syrische steden vielen dodelijke slachtoffers door hardhandig ingrijpen van ordetroepen.

Update 18.20u: Activisten melden dat het aantal doden in Hama is gestegen tot 34.

In het centraal gelegen Hama (kaart), de op drie na grootste stad van Syrië, waren volgens het Syrische Observatorium voor Mensenrechten tienduizenden mensen op de been om het aftreden van Al-Assad te eisen. De 27 doden vielen volgens de mensenrechtenorganisatie toen ordetroepen het vuur op de demonstranten openden.

Niet alleen in Hama werd vandaag weer gedemonstreerd tegen het regime. In het eveneens centraal gelegen Rastan, dat al de hele week belegerd wordt door de Syrische strijdkrachten, vielen twee doden toen demonstranten met artillerie- en geweervuur werden bestookt.

De aanhoudende demonstraties tegen het regime lijken erop te wijzen dat grote delen van de Syrische bevolking geen genoegen nemen met de concessies die president Al-Assad de afgelopen week deed. Gisteren werd bekend dat sinds dinsdag honderden politieke gevangenen zijn vrijgelaten.