Saleh beschuldigt vijandige stam van aanval op zijn paleis

De Jemenitische staatstelevisie zond vanavond een audioboodschap van president Saleh uit. Foto AFP

De aanval van vanmiddag op het paleis van de Jemenitische president Ali Abdullah Saleh is het werk van een ‘onwettige bende’. Dat zei Saleh vanavond zelf in een door de staatstelevisie uitgezonden audioboodschap.

De president beschuldigde de machtige Hashid-stam met wie zijn troepen al weken strijd leveren van de aanval. Militanten van stammenleider Sadek al-Ahmar zouden met de aanval het staakt-het-vuren tussen de regeringstroepen en de Hashid-strijders hebben willen doorbreken. Saleh beloofde ‘de bende van Al-Ahmar’ te zullen verslaan.

Eerder vandaag ontkende Al-Ahmar achter de aanval te zitten. De Jemenitische regering zei vanmiddag dat er drie doden bij de aanval vielen, maar Saleh zelf sprak in zijn audioboodschap (zie hieronder) over zeven doden. Zelf zou de president lichtgewond zijn geraakt. In zijn verklaring zei hij zich goed te voelen en niets te mankeren.

De internationale kritiek op het geweld in Jemen nam vanavond verder toe. De Verenigde Staten en Frankrijk eisten dat de strijdende partijen in het Arabische land een staakt-het-vuren in acht nemen en af te zien van verder geweld.

    • Pim van den Dool