‘Rusland niet van plan importverbod op EU-groenten in te trekken’

In diverse Europese landen wordt de EHEC-bacterie gezocht op groenten en verder onderzoek gedaan, zoals hier in het Tsjechische Brno. Foto Reuters / David W Cerny

Rusland is niet van zins het gisteren aangekondigde verbod op import van verse groenten uit de Europese Unie in te trekken. Maar het land wil eerst een aantal vragen beantwoord zien terwijl de EU juist eist dat het embargo wordt opgeheven omdat het tuinders grote schade zou berokkenen.

Volgens de NOS willen Russische autoriteiten weten hoe de besmetting van groenten met de EHEC-bacterie is ontstaan. Verder heeft Rusland nog geen antwoord op de vraag hoe de bacterie wordt overgedragen en het land wil bewijs zien van dat de uitbraak onder controle is. De EU is echter nog niet zover met haar onderzoek en moet de antwoorden schuldig blijven.

De Europese Commissie riep Rusland gisteren direct op het importembargo op te heffen. Vanuit Rusland kwamen verbaasde reacties op de kritiek. Zo zei Gennady Onishchenko, het hoofd van de Russische consumentenbond, tegen persbureau Reuters dat de situatie rond de rauwkost zeer alarmerend is:

“De dingen die we de afgelopen maand in de EU hebben zien gebeuren komen niet eens in Afrikaanse landen voor. Ik zou de Europese gezondheidsinstanties en andere verantwoordelijke organen binnen Europa die verantwoordelijk zijn voor deze onprofessionele en onverantwoordelijke schande willen oproepen actie te ondernemen.”

    • Jules Seegers